Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Oreščki: domači so cenejši

oreščki Žurnal24 main
Ponudba študentske hrane je praviloma v vseh trgovinah zelo pestra.

Mešanica oreškov in suhega sadja (predvsem rozin in/ali brusnic, občasno tudi marelic), z razlogom znana tudi kot študentska hrana, je v zimskem izpitnem obdobju priročen in zdrav prigrizek ob učenju. Preverili smo, kakšna je ponudba teh izdelkov v slovenskih trgovinah in razlike med njimi ter seveda, kakšne so cene.

Dva evra za lažje učenje

Študentsko hrano smo našli prav v vseh obiskanih trgovinah, razlike v sestavi mešanice pa so bile zelo majhne. Cenejše različice vsebujejo več orehov, lešnikov, indijskih oreškov in rozin (brusnic), dražje pa večinoma tudi brazilske oreščke ter orehe makadamije in ameriške (pecan) orehe. Cenejše so predvsem domače blagovne znamke ter trgovinske znamke, dražje pa so predvsem tiste tuje mešanice, ki so pakirane v temni embalaži, ki ponavadi zagotavlja daljšo obstojnost in boljšo kakovost vsebine. Cene za četrt kilograma študentske hrane se začnejo pri dveh evrih ter se povzpnejo tudi do petih evrov in več, nekaj dražje so tudi ekološko pridelane mešanice.

Pri nakupu mešanic oreščkov brez sadja bodite pozorni predvsem na to, da kupujete surove oziroma nepražene (in nesoljene) oreščke, saj se zdrave sestavine pri praženju uničijo ali spremenijo v nezdrave. Prisotnost soli oziroma podatek o praženju pogosto ni viden na prvi pogled.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.