Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Oreški za nižji holesterol

Zmešajte najljubše oreške in jih vsak dan pojejte pest. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če redno uživate nesoljene in nesladkane oreške, ste na pravi poti, da dobro skrbite za svoje srce.
Učinek uživanja oreškov je odvisen od količine zaužitih oreškov, različni oreški pa so imeli podobne učinke.
Joan Sabaté

Uživanje oreškov namreč pomaga zniževati holesterol, je pokazala ameriška raziskava. Ali bolje rečeno analiza več raziskav – strokovnjaki s kalifornijske Loma Linda University so pregledali in analizirali 25 raziskav, v katere je bilo vključenih skoraj šeststo ljudi. Prišli so do zaključka, da "oreški lahko preprečijo absorpcijo holesterola".

Vsak dan malo
Ugotovili so, da majhna vrečka oreškov na dan (približek so določili pri 67 gramih) slabi holesterol zniža za 7,4 odstotka. Za ugoden vpliv oreškov na holesterol naj bi bili zaslužni steroli, ki so naravne sestavine rastlinskih celic in za katere je že dolgo znano, da vplivajo na zniževanje ravni holesterola.

Britanski znanstveniki se strinjajo, da so oreški pomemben del zdrave prehrane, a svarijo pred oreški, posutimi s sladkorjem ali soljo, in oreški, "oblečenimi" v čokolado.

Joan Sabaté, eden od vodij raziskave na Loma Linda University, je pojasnil: "Oreški so popolna hrana, ki jo ljudje uživajo že od nekdaj. Ob uživanju oreškov kot del preudarne, zdrave diete lahko pričakujemo ugoden vpliv na holesterol in zato tudi manj možnosti za bolezni srca in ožilja." Zato si brez slabe vesti vsak dan privoščite pest mandljev, arašidov, lešnikov ali drugih oreškov. V njih je ne nazadnje veliko zdravih maščob, vitamina E in vlaknin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.