Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Orgazem boljši od sudokuja

seks Shutterstock
Orgazem je lahko za možgane še boljši, kot reševanje križank in sudokuja, pravijo raziskovalci.

Orgazem namreč poveča možgansko aktivnost, razlaga neuroznanstvenik Barry Komisaruk, ki orgazme in njihov vpliv na možgane preučuje že več kot petdeset let. Dodaja, da se med orgazmom v možganih poveča cirkulacija krvi, kar v možgane prinese več hranljivih snovi in več kisika, vse skupaj pa vpliva na njihovo boljše in bistrejše delovanje.

Skupaj s skupino raziskovalcev z univerze Rutges iz New Jerseya je s pomočjo raziskave potrdil, da miselne igre sicer povečajo možgansko aktivnost, a le v točno določenih področjih možganov, medtem ko orgazem aktivira celoten organ. Komisaruk poudarja, da je delovanje orgazma še vedno neraziskano področje in da še vedno o užitkih ne vemo skoraj nič.

Kakšno moč imajo pravzaprav orgazmi? Kateri deli možganov sprožijo tako intenzivne užitke in ali bi lahko to uporabili tudi za kakšne druge načine – za preprečevanje depresije, odvisnosti in bolečin? Takšna in podobna vprašanja raziskovalci že poskušajo razrešiti, poroča Daily Mail.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.