Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Osamljeni v družbi

Osamljenost ni samota. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Osamljenost ni enako kot samota. Osamljeni smo lahko tudi, če so okoli nas ljudje.

"Z osamljenostjo sem se soočal in se še vedno. Zelo rad sem z ljudmi, ki me poznajo, ki me jemljejo takega, kot sem. Skupaj gremo v kino, gledališče, igramo kitaro, si naredimo večer pokra," nam zaupa pevec Boštjan Bračič.

Vzdržujte socialno mrežo
Največ osamljenosti je prav med prazniki, namenjenimi druženju z ljudmi, ki jih imaš rad, meni pevec. Pika Marija Bensa, specializantka psihoterapije, zato pravi, da "je treba vse življenje graditi in vzdrževati socialno mrežo ter krepiti socialne stike. Treba se je družiti s prijatelji, sorodniki in ljudmi, ob katerih se dobro počutimo, ter si vzeti čas za klepet ob kavi."

Osamljenost ni samota
"Število osamljenih raste s staranjem prebivalstva, ekonomskimi stiskami in posledično izključenostjo. Opravičilo za to, da dopuščamo, da so ljudje izključeni in odrinjeni, je tudi v poskusu razlage tega pojava z individualizmom," pravi psihiatrinja Vesna Švab. Potreba po bližini in naklonjenosti je, kot pojasni, temeljna človeška potreba, ki je ni mogoče zanikati ali spregledati.
Osamljenost je lahko velik vir sramu, ljudje sebi ali drugim težko priznajo, da so osamljeni. "Za osamljenost bomo izvedeli le, če bomo o njej ljudi povprašali, če bomo pozorni na potencialno odrinjene," pravi Švabova. Bensa pa opozarja, da osamljenosti ne moremo enačiti s samoto, "osamljeni smo lahko tudi, če je okoli nas veliko ljudi".

Bovling za samske in telovadba seniorjev

  • Bovling. Tri igre, vsakič z različnimi ljudmi, na aktivno-zabavnem večeru. Več na Dogodkizasamske.si
  • Telovadba. Zjutraj ali zvečer se lahko seniorji razgibate v športnem društvu Sokol.
  • Ples. Tečaj standardnih plesov posebej za samske. Plesna šola Salsero.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.