Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

Osamljenost krajša življenje

sestri, prijateljici Profimedia
Ste volk samotar ali najbolj uživate, ko ste obkroženi z ljudmi? Dlje živijo tisti, ki so veliko v družbi družine in prijateljev, pravijo strokovnjaki. In dodajajo, da osamljenost krajša življenje.

Moči so združili raziskovalci ameriških univerz Utah in North Carolina, ki so analizirali podatke, pridobljene s kar 148 raziskavami – narejene so bile v zadnjih treh desetletjih, vanje je bilo vključenih več kot 300 tisoč ljudi. Ljudje, ki nimajo družabnega življenja, imajo petdeset odstotkov več možnosti, da bodo umrli prej kot tisti, "ki so dobro povezani", je glavni izsledek analize ameriških strokovnjakov. "Tisti, ki se redno družijo z družino in prijatelji, v povprečju živijo 3,7 leta dlje kot tisti, ki imajo samotno življenje," so zapisali v poročilu. Novo prijateljstvo pa ima na samotarje podobno dober učinek kot opustitev kajenja, so dodali.

Trdno razmerje in ljubljenost
Burt Urchino, ki je vodil obsežno raziskavo oziroma analizo, je pojasnil: "Prijatelji in ljudje, ki nas podpirajo, olajšajo življenje na osnovni, vsakodnevni ravni. Posodijo denar, ponudijo prevoz, popazijo otroka ... Poleg tega spodbujajo k bolj zdravim navadam. Nagovarjajo nas k obisku zdravnika, opominjajo na pomen telesne vadbe. Indirektno pa nam pomagajo s tem, da se nam zdi, da imamo nekaj, za kar je vredno živeti." Dodal je, da nam ravno bližnji velikokrat pomagajo razumeti naše težave. "Trdno razmerje in občutek ljubljenosti prinašata veliko varnejše in mirnejše življenje," pravi Urchino. Povezavo med življenjsko dobo in osamljenostjo so raziskovalci sicer našli pri moški in ženskah vseh starostnih skupin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.