Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Oster vid le zjutraj

Pri nas se nočnih leč še ne dobi. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Leče, ki jih je za boljši vid treba nositi le ponoči, na slovenskem trgu niso dosegljive – večinoma iz birokratskih vzrokov.

“Nihče izmed dobaviteljev leč v Sloveniji, ki morajo biti registrirani na ministrstvu za zdravje, nam teh, ki morajo biti prav tako registrirane v Sloveniji, še ni ponudil v prodajo in jih zato nimamo,” pojasnjuje Granada Benčič iz optike Aba.

Zvečer vidite slabše
K dejstvu, da nočne leče očitno niso dovolj zanimive za slovenski trg, nedvomno pripomore tudi mnenje stroke, ki ni prepričana o njihovi učinkovitosti. Leče naj bi delovale tako, da ponoči pritiskajo na očesno roženico in na njej pustijo svoj odtis, ter jo s tem ukrivijo tako, da je vid znova oster.

Toda po mnenju mojstra očesne optike Reneja Pirca ima uporaba teh leč vsaj dve večji pomanjkljivosti. “Ker se odtis leč na roženici vedno bolj manjša, vidimo zelo dobro zjutraj – popoldne in predvsem zvečer, ko je oko utrujeno in potrebujemo kvečjemu malo večjo dioptrijo (za –0,25), pa vedno slabše,” pravi Pirc. Druga težava pa je sama nočna nošnja leč. “Že sama veka preprečuje prehod kisika do roženice, zdaj pa še kontaktna leča naredi dodatno oviro,” razloži.

Nočne leče torej niso za vsakogar in vsekakor niso brez pomanjkljivosti, med katere spada tudi zapleten postopek uvajanja njihove uporabe. Zato je treba pred odločitvijo za nočne leče pazljivo pretehtati njihove prednosti in slabosti. Časa za to boste imeli dovolj, saj nič ne kaže, da bodo pri nas kmalu na voljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.