Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Osvežite omaro v štirih korakih

omara, oblačila Shutterstock
Zamenjava celotne garderobe ni potrebna, poživite jo z dodatki. Stara oblačila podarite.

“Nakup celotne nove garderobe ni smiseln. Namesto tega stara oblačila poživite z modnimi dodatki živahnejših barv, ki so letos še posebno modne,” ob spomladanskem pospravljanju omare in sezonski zamenjavi garderobe predlaga stilistka Ana Žvorc.

Zimsko očistite in pospravite

“Zimska oblačila operite, očistite, po potrebi odnesite v čistilnico, popravite in ustrezno pospravite v drug predalnik ali omaro,” svetuje Žvorčeva. Poskrbite, da bo prostor za dolgotrajnejšo hrambo oblačil suh in ustrezno zaščiten pred zunanjimi vplivi. Hkrati na plan potegnite lahkotnejša oblačila za toplejšo sezono, ki ste jih čez zimo skladiščili. “Ta najprej prezračite in po potrebi operite, saj boste tako osvežili barvo in tkanine,” pravi stilistka.

Preglejte vsak kos posebej

Pred pospravljanjem in preurejanjem omare tako zimske kot poletne kose vsakega posebej preglejte in razmislite, kako pogosto ga nosite. Od kosov, ki jih niste oblekli že najmanj tri leta, se raje poslovite, saj bodo najverjetneje tudi v prihodnje zgolj zasedali prostor v omari. Oblačila, ki jih ne nosite, a se jim vseeno niste pripravljeni odreči, prav tako pospravite v drug predal.

Podarite ali prodajte

Oblačila, ki se jim boste odpovedali, lahko prodate prek spleta ali na kateri od tržnic rabljenih oblačil, ki občasno potekajo v večjih slovenskih mestih. Rabljena oblačila lahko tudi podarite humanitarnim organizacijam in trgovinam z rabljenimi oblačili – iz druge roke. Poskrbite, da bodo pred oddajo čista, cela in zlikana.

Dokupite le osnovne kose

“V kriznih časih prav gotovo ni smiselno pretirano nakupovati novih ali dragih oblačil,” še pravi stilistka in predlaga, da se raje odločite za nakup osnovnih klasičnih kosov, ki jih boste lahko nosili več let, ne glede na modne smernice. “Stara oblačila, ki ste se jih odločili obdržati, pa domiselno popestrite z modnimi dodatki, kot so nakit, sončna očala, nova torbica, šal in pokrivalo,” sklene Žvorčeva.

Komentarjev 1