Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Otroci starejših očetov so grši

oče sin Profimedias
Višja ko je starost očeta ob spočetju otroka, grši naj bi bil naraščaj, sta ugotovila dunajska antropologa.

Krivdo za to, da naj bi te otroke v njihovi mladosti ocenjevali kot manj privlačne, znanstvenika pripisujeta mutacijam, ki se skozi leta nabirajo v spermijih očeta. Starost matere po drugi strani ni relevantna.

Že doslej je vrsta raziskav ugotavljala, da otroci starejših očetov pogosteje trpijo za epilepsijo in shizofrenijo, so bolj nagnjeni k debelosti in so v povprečju manj inteligentni, sta v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Evolution and Human Behaviour, razložila raziskovalca Susanne Huber in Martin Fieder z antropološkega oddelka Univerze na Dunaju.

A obenem starost očeta slabo vpliva na privlačnost otrok, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Raziskovalca sta proučevala povezavo med privlačnostjo mladih ameriških študentov in starostjo njihovih staršev. Uporabila sta nabor podatkov iz raziskave, v okviru katere je šest moških in šest žensk ocenjevalo obraze več kot 10.000 mladih.

Pri tem sta Huberjeva in Fieder ugotovila, da je višja starost očetov povezana s slabšimi ocenami privlačnosti njihovih sinov in hčera. "Približno 15 odstotkov privlačnosti mlade osebe je verjetno pogojene s temi stopnjami mutacij," je prepričan Fieder. Pri ženskah medtem ni bila ugotovljena nobena povezava med starostjo ob spočetju in lepoto naraščaja, še piše APA.

Komentarjev 1
  • baksus 15:47 26.marec 2014.

    No, končno mi je jasno zakaj in po kom sem tako grd.