Magazin > Lepota & telo
125 ogledov

Otroška hrana polna sladkorja

dojenček Profimedias
Koliko sladkorja se skriva v hrani za otroke?

Avstrijska zveza potrošnikov je pod drobnogled vzela hrano za otroke in ugotovila, da so nekateri otroški piškoti in kašice prave sladkorne bombe.

Pregledali so osem kašic in osem različnih piškotov. Pet mlečno-žitnih kašic je bilo presladkih, tri vrste piškotov pa je vsebovalo enako količino sladkorja kot navadni masleni keksi. Poleg tega je bilo v hrani več dodatkov, ki spreminjajo okus. V polovici kašic in v petih od osmih škatel piškotov so zasledili vanilijevo aromo, vanilijev izvleček in cimet. Tovrstni dodatki so nevarni, saj povečujejo verjetnost, da bodo otroci v prihodnosti raje kot po svežih posegali po aromatiziranih industrijskih izdelkih.

Presladko!

Živila so bila ocenjena na podlagi informacij, ki so bile navedene na embalaži. Količina sladkorja, ki jo lahko dnevno poje eno leto star otrok, naj ne bi presegala 14,9 grama dnevno. Strokovnjaki zato svetujejo, da ne kupujete kašic, ki vsebujejo več kot 12 gramov mlečnega ali sadnega sladkorja. To zahtevo so izpolnjevale le tri kašice. Pet izdelkov je bilo torej presladkih. Pri piškotih pa se je dobro odrezala le ena znamka. Vsebovala je za polovico manj sladkorja kot navadni masleni keksi. Zveza potrošnikov zato poudarja, da pri otrocih, ki se učijo, kako žvečiti, piškote zamenjate s kruhovo skorjo ali rezino jabolka.

Dobro se informirajte
Če na embalaži piše, da ni dodanega sladkorja, to ponavadi pomeni le, da v tem živilu ni kristalnega sladkorja. Ne nanaša pa se na glukozo, fruktozo, mlečni sladkor ali dekstrozo. Tem sladkorjem in ostalim aditivom se lahko izognete, če hrano za svojega malčka pripravljate sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.