Magazin > Lepota & telo
198 ogledov

Ovseni kosmiči za zdrave arterije

Ovseni kosmiči so cenjeni kot živilo z blagodejnim vplivom na zdravje. Med vsemi Žurnal24 main
Kosmiči so vir nujno potrebnih rudnin in vitaminov, z vlakninami pa poskrbijo za gladko pot skozi prebavila. So koristna naravna hrana, ki jo je priporočljivo jesti redno.

Ovseni kosmiči vsebujejo folno kislino, kalij in omega-3 maščobne kisline, ki so zelo pomembne pri ohranjanju zdravega srca. Zaradi bogate energijske vrednosti imajo moč, da znižujejo raven slabega holesterola v krvi in pomagajo ohranjati zdrave arterije. Najboljši so naravni.

Pomirjevalni učinek
V plodovih ovsa so steroidni saponini, ki imajo močno protimikrobno delovanje. V semenski lupini je alkaloid gramin, ki naj bi skupaj z drugimi učinkovinami deloval pomirjevalno.

Priporočljiv vir vlaknin
Plodovi vsebujejo največ škroba, nekaj beljakovin, proste aminokisline, vitamine in minerale. Zaradi velike količine esencialnih aminokislin in mineralov so ovseni kosmiči med najbolj priporočljivimi viri prehranskih vlaknin. V eni izmed raziskav so pri prostovoljcih s povečano vrednostjo holesterola v krvi ugotovili, da so s pomočjo rednega uživanja ovsenih kosmičev (dnevni odmerek sto gramov, uživanje tri tedne) uspeli znižati  vrednost holesterola za 13 odstotkov.

Ugoden vpliv
Prehranske vlaknine, ki jih ovseni kosmiči vsebujejo veliko, so pomembne za ohranjanje zdravja zaradi številnih razlogov. Ugodno vplivajo na razvoj bakterijske flore v širokem črevesu in s tem preprečijo zaprtje, kar je zelo pomembno pri starejših, pri bolnikih, ki se premalo gibljejo, in pri nosečnicah. Domnevajo tudi, da naj bi redno uživanje prehranskih vlaknin prispevalo k varovanju pred nastankom raka na debelem črevesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.