Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Paleo in dukan: raje ne

jabolko Shutterstock
Prehranjevanje. Ameriški zdravniki in nutricionisti so ocenili 32 trenutno najbolj priljubljenih diet.

Ob začetku leta, ko se veliko ljudi loti novoletnih zaobljub o hujšanju, je 22 priznanih ameriških dietologov in zdravnikov ocenilo izbor 32 diet, ki se jih ljudje najraje poslužujejo. Ocenjevali so preprostost in učinkovitost diete ter njen vpliv na zdravje srca in preprečevanje pojava sladkorne bolezni. Na dnu lestvice se je med najslabše ocenjenimi znašla priljubljena paleodieta, nič bolje pa ne kaže niti Dukanovi dieti. Odlične ocene je dobila dieta proti visokemu krvnemu pritisku (DASH), dieta klinike Mayo in dieta Weight Watchers.

Preveč beljakovin

Paleodieti so strokovnjaki očitali predvsem to, da je preveč restriktivna in zato telesu primanjkuje določenih snovi, ter da je preveč poudarka na živalskih beljakovinah. Dukanovi dieti po njihovem mnenju občutno primanjkuje ogljikovih hidratov, ki jih telo nujno potrebuje.

Komentarjev 1
  • Andrej Župan 00:38 15.januar 2014.

    Švedi se ne strinjajo z zlobiranimi t. i. ameriškimi eksperti in zdravniki z zastarelimi FDA prehranskimi smernicami v korist ameriških korporacij.http://healthimpactnews.com/2013/sweden-becomes-first-western-nation-to-reject-low-fat-diet-dogma-in-favor-of-low-carb-high-fat-nutrition/