Magazin > Lepota & telo
327 ogledov

Pametni telefoni škodujejo očem

ženska telefon mobilnik Shutterstock
Pretirana uporaba pametnih telefonov pusti posledice na očeh.

Osebe, ki so odvisne od pametnih telefonov, tvegajo poškodbo oči, so prepričani optiki. Ti opozarjajo, da lahko pretirana uporaba mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav, kot so računalniki, tablice in televizijski zasloni, dolgoročno poškoduje vid, poroča BBC.

Ena od zadnjih raziskav je zajela dva tisoč oseb. Mlajši od 25 let na dan pogledajo na svoj telefon okoli 23-krat.

Optik Andy Hepworth pravi, da je "modrovijoličasta svetloba potencialno nevarna in škodljiva za zadnjo stran oči. Tako se lahko zgodi, da jih na dolgi rok poškoduje".

Po opravljenih testih omenjena svetloba vodi do večjega tveganja lisaste degeneracije, kar pa lahko povzroči slepoto.

"Čeprav ne vemo, ali obstaja neposredna povezava s poškodbo vida, obstaja močen laboratorijski dokaz, da se potencialno to lahko zgodi," dodaja in pojasnjuje: "Gre za kombinacijo dveh dejavnikov, ki vplivata na oči – redko mežikanje in približevanje naprave bližje očem kot približevanje drugih predmetov."

Znano je še, da svetloba lahko moti spanec in vpliva na razpoloženje.

Neodvisna raziskava, ki so jo opravili optiki, pa razkriva, da odrasla oseba na dan v povprečju sedem ur strmi v zaslon, skoraj polovica pa jih je nestrpna, če niso blizu telefona oziroma ne morejo preverjati svoje mobilne naprave.

Optičarka Amanda Saint tako svetuje, naj se oči redno pregledujejo na pregledih, pogosto pa je treba narediti tudi odmor od zaslona in elektronskih naprav, da se oči odpočijejo. "Opazila sem, da se mi vid slabša, ker večino časa gledam v zaslon in telefon. Imam pa tudi več glavobolov," pravi iz lastnih izkušenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.