Magazin > Lepota & telo
52 ogledov

Panika? Preprečite napad!

Ob napadu panike si poskušajte najprej pomagati sami. Žurnal24 main
Nenadoma vam začne srce biti hitreje, zardite, nimate dovolj zraka, občutite omotico in nimate nadzora nad samim seboj. Ste to že doživeli?

Napad panike lahko doživite kjerkoli in kadarkoli, celo iz spanca vas lahko prebudi. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ga lahko preprečite sami. Nekateri v strahu odhitijo na urgenco, medtem ko drugi te simptome ignorirajo. Napadi panike so pogostejši pri ženskah.

Znaki in simptomi
Napad panike se navadno začne nenadoma, vrh doseže v desetih minutah in traja pol ure. Obstaja več različic napadov: lahko trajajo tudi eno uro, ob redkih priložnostih pa celo en dan. Ko se napad poleže, navadno občutite utrujenost. Znaki in simptomi so lahko pospešeno bitje srca, potenje, drgetanje, pomanjkanje sape in hiperventilacija, mrzlica, vročičnost, slabost, trebušni krči, bolečine v prsih, glavobol, vrtoglavica, omedlevica, bolečine v grlu, težave s požiranjem; zdi se nam lahko celo, da umiramo.

Vzroki

Raziskovalci si še niso enotni, kaj pravzaprav povzroča napade. Menijo, da so razlogi lahko dedni, lahko jih povzroča stres ali pa nekatere biokemične reakcije. Dandanes je na voljo več pristopov, s katerimi si lahko pomagate premostiti napade; pomagajo lahko zdravila, različne terapije in sproščujoče tehnike.

Kako si lahko pomagate sami?
Če se boste naučili nekaj sproščujočih tehnik, lahko napad celo preprečite. Te tehnike zmanjšujejo nevšečnosti in trajanje znakov ter simptomov stresa, kot so glavoboli, zaskrbljenost, visok krvni pritisk, težave s spanjem, hiperventilacija in škrtanje z zobmi. Ena izmed tehnik je odstranitev sebe iz stresne situacije, blokiranje zunanjega sveta in osredotočenje na lastno telo. Pomagajte si z naslednjimi koraki:

  • Usedite ali uležite se v udobnem položaju in zaprite oči.
  • Duševno preiščite svoje telo. Začnite pri prstih na nogah in nadaljujte po nogah, zadnjici, torzu, rokah, dlaneh, prsih, vratu in glavi. Osredotočite se na vsak del posebej. Kjer začutite napetost, jo poskušajte odriniti stran.
  • Napnite mišice v enem delu telesa. Štejte do pet, preden se sprostite in nadaljujete pri drugem del telesa. Ta metoda je zelo učinkovita pri odpravljanju napetosti. Mišice napnite na obrazu, ramenih, rokah, nogah in zadnjici.
  • Dovolite, da skozi vaše možgane potujejo različne misli, a se ne osredotočite na nobeno od njih. Veliko ljudem pomaga avtosugestija. Predlagajte si, da ste sproščeni in pomirjeni, da vam je prijetno toplo, da vaše srce bije normalno in ste v popolnem duševnem miru.
  • Dihajte počasi, pravilno in globoko. Ko ste se sprostili, si predstavljajte, da ste na najljubšem mestu ali na mestu popolne lepote in miru. Po petih ali desetih minutah se počasi in postopoma predramite iz trenutnega stanja.

Da popolnoma izkoristite te tehnike za zmanjševanje stresa, se dovolj naspite, ne uživajte kofeina in drugih stimulansov in redno telovadite. Približno 30 minut zmerne fizične vadbe na dan lahko izboljša vaše psihično stanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.