Magazin > Lepota & telo
820 ogledov

Parne kopeli za obraz in dekolte

Poskrbite, da se boste ob tem lepotnem ritualu povsem sprostili, lahko si zavrti Žurnal24 main
S kopelmi, ki si jih lahko povsem enostavno pripravite kar doma s pomočjo zdravilnih rastlin, boste kožo dodobra prečistile nečistoč in ji vrnile svež ter zdrav videz.

Priprava in postopek:

  • Iz obraza in dekolteja najprej temeljito očistite vsa ličila. Daljše lase spnite v čop, manjše in krajše drobne laske pa z lasnicami, tako da bo obraz povsem odkrit.
  • V velikem loncu prevrite liter vode, v katero ste dodali dve pesti želenega zelišča, ki je lahko sveže ali posušeno. Celotno mešanico pustite, da prevre in nato prelijte v veliko skledo. To položite na podlago, ki je odporna na toploto.
  • Poskrbite, da se boste ob tem lepotnem ritualu povsem sprostili, lahko si zavrtite mirno glasbo in prižgete sveče.
  • Glavo nagnite nad pripravek in zaprite oči. Za boljši učinek lahko čez glavo in skledo pogrnete suho brisačo – para tako ne bo uhajala, temperature pa bodo ostale primerno visoke.
  • Vroč zrak, obogaten s čudovitimi eteričnimi olji, počasi vdihnite skozi nos, nekoliko zadržite dih in izdihnite skozi usta. Zelišča vam bodo tako prečistila tudi dihalne poti.
  • Parno kopel izvajajte vsaj 10 minut, če dobro prenašate vročino in paro, pa lahko tudi dlje.
  • Tovrstne parne kopeli je priporočljivo izvajati enkrat mesečno. Najbolje bo, da se jih lotite konec tedna, saj se lahko zgodi, da bo koža potem nekoliko pordela.


Čiščenje kožnih nečistoč
Če je vaša koža mešana ali mastna, bo po takšni kopeli pravi čas, da jo še dodatno očistite nečistoč. Para je namreč odprla in razširila pore, zato boste zdaj lahko varno in temeljito odstranili ogrce, mozolje in akne. Pazite le, da boste roke imeli popolnoma čiste, pomagajte si s čistim in sterilnim papirnatim robcem! Prevretek zelišč, ki vam je pred tem nudil paro, pustite, da se ohladi, nato pa ga lahko učinkovito uporabite še kot tonik. Približno deciliter prevretka precedite in zmešajte še z decilitrom hladne vode. V mešanico potopite kosmič vate in tako še dodatno navlažite kožo. Zeliščni izvlečki bodo pomirili tudi kožno rdečico in drobne ranice, ki so morda nastale ob pretiranem stiskanju mozoljev.

Večna kamilica

Eno najučinkovitejših zelišč, ki vam bo pomagalo pri odstranjevanju kožnih nečistoč, hkrati pa bo kožo pomirilo in jih povrnilo zdrav videz, je prav starodavna kamilica. Lahko se jo uporablja svežo ali kot posušeno zelišče. Znana je tudi po prijetnem vonju, ki pomirja in deluje protistresno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.