Magazin > Lepota & telo
343 ogledov

Pazite, katero stevio kupujete

stevia Profimedias
Ko je stevia leta 2012 prišla na slovenski trg, so jo promovirali kot zdravo alternativo saharinu in aspartamu. Pa je res tako?

Naravno sledilo stevia je bilo sprva prepovedano, ker naj bi tako kot saharin in aspartam povzročalo raka. Ker te informacije še vedno niso potihnile, smo se po nasvet obrnili k Alji Dimic, prehranski terapevtki iz Centra Holistic, ki nam je razložila, da je treba bit pri nakupu sladila previden.

Najboljša je paragvajska

"Stevia je bila že več tisočletij uporabljena v medicinske namene, dokazano je, da znižuje in uravnava krvni tlak. Evropska agencija za varnost hrane je ocenila varnost steviola, pridobljenega iz listov stevie (Stevia rebaudiana). Steviol glikozidi so odgovorni za sladek okus listov rastline stevia. Te spojine so 400- do 450-krat slajše od saharoze. Vendar moramo paziti in si zagotoviti nerafinirano stevio, katere čistost je vsaj 95% Reb-A. Prav tako pazite ,od kje prihaja, saj jo predelujejo v Koreji, na Japonskem, Kitajskem  in Tajvanu, najboljša pa je paragvajska, saj vsebuje največ hranil. Stevia sicer vsebuje kalij, železo, krom, kobalt, magnezij, cink, selen in vitamine C, beta karoten in silicij.“

Stevia ima zdravilne učinke

Na vprašanje, ali je stevia res bolj zdrava od saharina in aspartama, pa strokovnjakinja odgovarja: "Sladila so naravne ali sintetične spojine, ki imajo v primerjavi z belim sladkorjem večjo sladilno moč. Saharin je do 700-krat bolj sladek od sladkorja, uporabo saharina pa povezujemo z razvojem raka na mehurju. Prav tako je kancerogen aspartam, ki povzroča težave osrednjega živčevja, možganske tumorje in levkemijo. Saharin in aspartam imata dokazane negativne posledice na zdravje, stevia pa je popolnoma naravno sladilo, ki ima celo zdravilne učinke in je primerna za diabetike in sladkorne bolnike, za ljudi z alergijami, uravnava prebavo in želodčne težave ter je primerna za vse, ki hujšajo.“

Stevia poleg tega uravnava nihanje sladkorja, preprečuje razrast kandide, uravnava apetit, viša delovanje imunskega sistema, deluje antibakterijsko, ohranja zdravje kosti in zob in deluje antikancerogeno. Prav tako je primerna za vse s težavami s prekomerno izpostavljenostjo stresu.

Ima stevia kontracepcijske učinke?

V javnosti se je veliko debatiralo o neki starejši študiji, po kateri naj bi imela stevia kontracepcijske učinke. "Glede na podatke, ki so na voljo o toksičnosti (in vitro in in vivo študije na živalih in nekatere študije pri ljudeh), steviol glikozidi, ki so v skladu s specifikacijami, niso rakotvorne, genotoksične ali povezane z nobeno reproduktivno ali razvojno toksičnostjo,“ je izsledke študije zavrnila Dimičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.