Magazin > Lepota & telo
65 ogledov

Pazite na sončarico, ohladite 'skuhane' možgane

vročina Profimedias
Poznate simptome sončarice? V vročih dneh, ki nas čakajo v prihodnjih dneh, pazite na zdravje in pomislite – imate raje zagorelo telo ali svoje zdravje?

Povečana temperatura telesa, rdeča in suha koža, hitrejši srčni utrip, globoko dihanje, vse to so glavni znaki, ki kažejo na to, da imate sončarico. V vročih dneh pazite nase in ter pozorno spremljajte, kaj se dogaja z vašim telesom. Pazite, da jeste lahko hrano in da na dan popijete več kot dva litra nesladkane tekočine. Skrbite za ohlajeno telo, a hkrati pazite, da se ne namakate ali da ne pijete ledene vode, saj vam ta lahko samo škoduje.

Oseba, ki je zbolela za sončarico, ima ponavadi težave s prebavo, z glavobolom in lahko tudi zgubi zavest. Pri sončarici bolijo tudi mišice,  celotno delovanje telesa je slabše. Sončarica je stanje organizma, ki se ne more več ohlajati zaradi prevelike izpostavljenosti vročini. Ob prekomerni pregretosti telesa organizem pošilja več krvi v možgane in pod kožo ter s tem poskuša ohladiti telo.

Pri sončarici je nujno, da oseba popije veliko tekočine, ki ni preveč hladna. To mora piti po majhnih požirkih, saj so tudi veliki požirki in hiter vnos tekočine lahko šok za telo. Poleg tega je nujno, da poje nekaj slanega, saj mora nadomestiti izgubljene elektrolite. Dobro dene sezonsko sadje ali zelenjava, ki vsebuje veliko tekočine (lubenica, melona, breskve, paradižnik, kumara).

Domači izotonični napitki

  • Zmešajte pol litra vode s pol litra naravnega soka, brez dodatnega sladkorja. Sok je lahko iz limone, pomaranče, jabolka ali kateregakoli agruma, lubenice.
  • Zmešajte 200 mililitrov soka z 800 mililitrov vode in enim gramom soli in dobro ohladite.
  • Zmešajte liter tople vode z 50 do 70 gramov sladkorja, 200 mililitrov nesladkanega svežega naravnega soka in enim gramom soli.
  • Zmešajte 35 do 40 gramov medu, sok ene limone, dodajte četrtino soli in polovico litra vode.

PREBERITE ŠE: Triki za lažje premagovanje vročine

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.