Magazin > Lepota & telo
156 ogledov

Pazite se ambrozije

Pri blažjih simptomih si pomagajte z antihistaminiki v prosti prodaji, sicer obi Žurnal24 main
Bodite previdni – poleti alergije grozijo na vsakem koraku.

V zadnjem času se kot hud alergen pojavlja ambrozija, ki jo je v Slovenijo prineslo iz Hrvaške. Plevel, ki se prenaša po zraku najbolje uspeva v vročem in odprtem prostoru. V Sloveniji jo najpogosteje najdemo ob avtocestah, železniških progah, bregovih rek in potokov. Med pogoste poletne alergije se uvrščajo še alergije na hrano, pelode žit in trav, alergija na sonce, alergija ob pikih žuželk in alergija na zdravila.

Od izpuščaja do šoka
Alergijske reakcije lahko razvrstimo v štiri jakostne stopnje. Najpogostejša reakcija v prvi fazi razvoja alergije se pojavi v obliki koprivnice oziroma kožnega izpuščaja, ki ga spremlja rdečkasta oteklina, v hujši obliki pa se lahko pojavita oteklina in oteženo dihanje. Najtežja oblika alergijske reakcije se pojavi, ko človek doživi šok, ki prizadene več organov; tega spremljata še vrtoglavica in izguba zavesti. Ko odkrijemo alergijo, je simptome reakcij najbolje blažiti z antihistaminiki. Po mnenju alergologinje Vesne Glavnik, naj alergiki zdravila vedno nosijo s seboj. V nasprotnem primeru se jih lahko dobi z injekcijo v zdravstvenem domu, za otroke pa je priporočena uporaba v obliki sirupa.

Trajna odprava alergij
Pri zdravljenju alergij je bistvenega pomena, da se v čim večji meri izogibamo stiku z alergenom. Po priporočilu Glavnikove naj se alergični na pelode žit in trav ob suhem, sončnem in vetrovnem vremenu ne odpravljajo iz stanovanja, saj je takrat koncentracija alergena v zraku največja. Čeprav se veliko oblik alergij trajno ne da odpraviti, k blaženju jakosti alergijske reakcije v veliki meri
prispeva redno jemanje antihistaminikov. Nasprotno se lahko alergični na pike žuželk alergije lahko znebite za vedno. Zdaj je na voljo imunoterapija, s katero se alergija odpravlja z injekcijami alergena in kapljicami, ki jih dobimo pod jezik. Po končani imunoterapiji z alergijami nimamo več težav.

Bodite pazljivi z:

  • zdravili – v kombinaciji s soncem se alergija lahko pojavi v obliki izpuščajev na koži
  • morsko hrano – ker telo takšne hrane skozi leto ni navajeno, so ribe, školjke in drugi morski sadeži pogost alergen
  • cvetenjem plevelov, kot sta trpotec in divji pelin
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.