“Najboljša preventiva v boju z osteoporozo je zdravo prehranjevanje, ki vključuje veliko kalcija,” poudarja Matej Valentinčič, internist v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica. Dodaja, da so s kalcijem najbogatejša živila ovseni kosmiči, konzervirane sardele in mlečni izdelki.
Petdesetletnice, pozor!
V menopavzi se potreba po kalciju poveča. Kosti po 50. letu postanejo krhke, to pa vodi do zlomov, ki lahko pri starejših ljudeh povzročijo hude zaplete, razlaga Valentinčič. Ženske do 18. leta naj bi vsak dan zaužile 1.300 miligramov kalcija (toliko ga najdemo v lončku nemastnega jogurta), za odrasle ženske in starejše moške je priporočljiva količina tisoč miligramov, za ženske v menopavzi pa 1.500 miligramov kalcija na dan.
Nujen dodatek: vitamin D
Kot pravi Valentinčič, vitamin D poveča absorpcijo kalcija v črevesju in pomaga vzdrževati normalno raven kalcija in fosfata v krvi in kosteh. Vitamina D je največ v obogatenem mleku, pivskem kvasu, ribjem olju in rumenjakih.
Tudi sadje in zelenjava
K zdravemu okostju pripomorejo tudi vitamina K in C ter magnezij in cink. Vitamin K lahko zaužijemo z vrtno solato, špinačo in brokolijem, z magnezijem bogata živila pa so arašidi, orehi, oves in avokado. Cink lahko najdemo v rdečem mesu, lupinarjih in rastlinski hrani, kot je soja.