Magazin > Lepota & telo
180 ogledov

Pazljivo pri nakupu sončnih očal

sončna očala
1/5
Imaxtree
Pri nakupu bodite pozorni na zaščito. Očala, kupljena na bencinski črpalki ali na stojnici, so pogosto vprašljive kakovosti.

Pozorni bodite na oznake o zaščiti pred UV-žarki in na lom svetlobe, opozarjajo optiki. "Nevarni so tisti UV-žarki, katerih valovna dolžina znaša med 280 in 400 nanometrov," razlaga Suad Kosovič iz Mestne optike in dodaja, da takšne žarke absorbirajo le kakovostna sončna očala. Pri nakupu bodite torej pozorni na oznake o UV-zaščiti, ko očala pomerjate, pa pozornost namenite tudi lomu svetlobe.
Očala, ki sliko popačijo, so izdelana na osnovi krivljenja plastičnih plošč, kar povzroča nepravilen lom svetlobe, takšna očala pa lahko pri občutljivih ljudeh povzročajo tudi glavobol, poudarja Kosovič. Pravilen lom svetlobe in s tem nepopačeno sliko omogočajo le očala, narejena iz ulite plastike.

Retroplastika

Letos je dovoljeno skoraj vse, le klasiki se, če želite biti v koraku s trendi, izognite. "Izstopali boste z močno poudarjenimi plastičnimi okvirji v stilu osemdesetih, še najbolj, če boste izbrali takšne v črnem odtenku," svetuje Petra Benček iz Optike Clarus. Da je retro videz v ospredju, opozarjajo tudi znani modni oblikovalci, nekateri med njimi pa so si upali še več. Za tiste najpogumnejše so oblikovali očala v kričeče pisanih odtenkih, takšna z mačje zapeljivimi okvirji, nasprotje damskemu videzu pa predstavljajo izstopajoča piflarska očala in takšna, ki se spogledujejo s prihodnostjo.

Komentarjev 2
  • marijana 19:11 21.junij 2012.

    itak, da jim je padu promet ;)je pa smešno, da oni naročajo špegle iz kitajske za 30 centov tuki jih pa prodajajo za 200 eur. sam itak smo ljudje bebci in mislimo, da če je dražje je boljše, pa ...prikaži več to vedno ne drži...

  • erikkk 15:14 21.junij 2012.

    Kaj je optikom padu promet , po nedavni objavi ZPS... da so očale za 3 evre enake kakovosti z tistimi ki jih lahko drago plačate, tudi do 200€ ..