Magazin > Lepota & telo
443 ogledov

Permanentni make-up: da ali ne?

Ali praktičnost in obstojnost res pretehtata naravno lepoto? Žurnal24 main
Permanentni make-up je kozmetična tehnika, pri kateri z iglo na kožo obraza nanesejo drobne pigmente. Namenjen je predvsem obrobi oči, ustnic ali obrvi, nekatere pa si z njim naredijo lepotne pike.

Tehnika se od tetoviranja ne razlikuje kaj dosti. Naravni ali sintetični pigmenti se z zelo tanko iglo nanesejo na zgornjo tanko plast kože. Pigmenti, ki se pri tem uporabljajo, so laboratorijsko testirani in naj ne bi povzročali alergij ali drugih reakcij. Permanentni make-up se najpogosteje uporablja za obrobo oči, ustnic in obrvi, z njim pa si ženske naredijo tudi umetne lepotne pike. Zanj se odločajo ženske, ki si želijo biti naličene ves dan in ob vsaki priložnosti, tako na morju kot v telovadnici ali savni, kjer je permanentni make-up njihov zaveznik, saj se ne razmaže in ne pušča madežev.

Postopek
Pigmenti se z zelo tanko iglo nanašajo milimeter za milimetrom po predhodno začrtani liniji. Postopek skorajda ni boleč, zanj ni potrebna lokalna anestezija, po navadi pa traja okoli ene ure. Rahla rdečica, ki se pri tem pojavi, izgine v nekaj tednih. Da bi se izognili okužbam, pa je treba pordeli predel redno razkuževati.

Obstojen, a ne za vedno
Obstojnost permanentnega make-upa je odvisna od tega, kako hitro se obnavlja vaša koža. Tako bodo skupaj z luščenjem s kože izginili tudi pigmenti, ki pa bodo pred tem počasi obledeli. Kljub temu se morate zavedati, da je make-up obstojen do treh let, zato naj bo ta čim bolj nežen in naraven. Saj veste, trendi ličenja se hitro spreminjajo, vi pa si prav gotovo ne želite imeti tri leta zadimljenih oči ali zelo rdečih ustnic?

Bodite previdni

  • Preden se odločite za permanentni make-up, dobro premislite. Lahko se namreč zgodi, da z rezultati ne boste zadovoljni, nasprotno, če postopek ni izveden strokovno, so lahko rezultati katastrofalni.
  • Kozmetičnih salonov, v katerih ponujajo permanentni make-up, je v Sloveniji veliko, zato bodite pri izbiri previdni. Prepričajte se o strokovnosti! Kozmetičarka, ki to delo opravlja, mora biti visoko izobražena, imeti mirno roko in seveda čut za estetiko.
  • Odločite se za naravne pigmente, ki so telesu popolnoma neškodljivi.
  • Postopek se mora izvajati z rokavicami in razkuženo iglo, ki jo odprejo pred vami.
  • Vedno več kozmetičnih salonov ponuja permanentni make-up po zelo ugodnih cenah. Po navadi pa ti uporabljajo manj varne, cenejše pripomočke in manj kakovostne, sintetične pigmente, ki lahko spremenijo barvo že po nekaj mesecih.
  • Če vam trajni make-up ni všeč, se lahko odstrani z laserjem, kemičnim ali fizičnim pilingom ali s kirurškim posegom. Vendar pa je postopek odstranjevanja dolgotrajen, zelo boleč in nemalokrat za seboj pusti vidne brazgotine.

Torej: permanentni make-up – da ali ne?
Ne bomo vam povedali, ali je odločitev za trajni make-up prava ali ne, lahko vas le opomnimo, da boste s poseganjem na obraz z njega pregnali naravno lepoto. Odločitev pa je vsekakor vaša.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.