Magazin > Lepota & telo
198 ogledov

Pet blažilcev opeklin

Z rednim nanosom kreme z zaščitnim faktorjem preprečite nastanek opeklin. (Foto: Žurnal24 main
Poleti vso pozornost posvečamo preprečevanju sončnih opeklin, a če do teh vseeno pride, jih lahko olajšate s spodnjimi nasveti. Tokrat se z njimi bojujemo povsem naravno.

Aloe vera
Da je gel aloe vere prava izbira za od sonca poškodovano kožo, ste se verjetno prepričali že sami. Strokovnjaki trdijo, da aloe vera pospešuje pretok krvi do opečenih predelov kože, kar spodbuja njeno celjenje. Prozoren gel tako zaželene rastline vsebuje tudi encime, ki zmanjšajo bolečino, odpravijo občutek zategnjenosti in preprečujejo okužbe. Poleg tega koži vrača vlažnost in ohranja njeno prožnost.

Na opečeno kožo ne nanašajte losjonov, ki vsebujejo parfume, izogibajte se negovalnim izdelkom, ki vsebujejo olja, in gelom za prhanje. Pazite, da obkladki ne bodo premrzli, prav tako se izogibajte prhanju s premrzlo vodo.

Mleko
Blage opekline (nežno pordela koža) lahko nastanejo že po 15-minutni izpostavljenosti soncu brez zaščite. Nežno rdečico lahko zelo hitro pozdravite z obkladki, namočenimi v hladno mleko. Za negovalne obkladke izberite polnomastno – to vsebuje več mlečnih kislin in maščob, ki zmanjšujejo rdečico in pomirjajo razdraženo kožo. Enak učinek lahko dosežete tudi z jogurtovimi obkladki. Pazite le, da mleko ali jogurt ne bosta premrzla!

Paradižnik
Močne sončne opekline po vsem telesu lahko sprožijo slabost in povišano telesno temperaturo. Pri takšnih opeklinah je intenzivna nega kože nujna. Če pri roki nimate aloe vere ali mleka, poskusite z obkladki, ki jih potopite v hladno vodo, nato pa kožo obložite še z rezinami hladnega paradižnika. Te na koži pustite deset minut, kože dodatno ne spirajte. Paradižnik vsebuje likopen, ki spodbuja obnavljanje kože. Enako kot paradižnik lahko kožo ohladite z rezinami kumare ali krompirja.

Zeleni čaj
Hujše opekline lahko zdravite tudi z obkladki, ki jih pomočite v ohlajen zeleni čaj. Tudi ta ima protivnetno delovanje, enak učinek pa ima tudi čaj, ki ga skuhate iz lističev mete. Ohlajena čaja lahko uporabljate tudi za poletni tonik, ki ga na telo nanesete po prhanju.

Jabolčni kis
Morda se sliši nenavadno, a mnogi tudi pri opeklinah prisegajo na obkladke iz jabolčnega kisa. Ta zmanjšuje bolečino, srbečico in vnetja. Obloge na koži pustite toliko časa, dokler se ne posušijo. Pri hujših sončnih opeklinah lahko postopek ponovite večkrat, namesto obkladkov pa se lahko odločite za hladno kopel, v katero vlijete dva decilitra jabolčnega kisa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.