Magazin > Lepota & telo
398 ogledov

Pet hitrih po piku žuželk

Cebela Shutterstock
Uživanje na bližnjem travniku ali ob reki se lahko hitro spremeni v neprijetno izkušnjo, če vas piči čebela ali kakšna druga žuželka. Ponujamo pet hitrih rešitev, kako ublažiti bolečino in srbenje.

1. Hlajenje

Če vas je pičila čebela, bo na mestu vboda ostalo čebelje želo skupaj z vrečico strupa. Po piku zato nežno odstranite želo, pri tem pa pazite, da ne prebodete vrečice, ki je povezana z njim. Mesto vboda večkrat sperite s hladno vodo ter ohladite. Na boleči del položite kocko ledu (ne direktno, zavijte jo v krpo), če ga nimate pri roki bo pomagala tudi hladna žlica. Po hlajenju namažite z antihistaminsko kremo, ki bo ublažila vnetje, bolečino in srbenje. 

2. Soda bikarbona

Vzemite eno žlico sode bikarbone, dodajte nekaj kapljic vode in zmešajte. Gosto zmes nanesite na mesto vboda in pustite učinkovati nekaj časa. 

3. Limona

Limonin sok bo ublažil srbenje, zato ga lahko nanesete tudi na mesto, kjer vas je pičil komar. Podrgnite s polovico limone ali na kožo stisnite nekaj kapljic limoninega soka. 

4. Jabolčni kis

Ima podoben učinek kot limonin sok, če vas seveda ne moti neprijeten vonj. Obkladki z jabolčnim kisom bodo zmanjšali oteklino in srbečico. Še posebej zdravilno deluje na pike ose.

5. Surov krompir

Narežite surov krompir na kolobarje in ga položite na mesto vboda. Učinek bo večji, če pred tem za nekaj minut krompir pustite v hladilniku.

Kdaj k zdravniku?

K zdravniku se odpravite, če se pojavijo reakcije kot so otekanje, če se srbenje in bolečina stopnjujeta ter v primeru ko gre za alergijsko reakcijo, ki vključuje slabost, vrtoglavico, glavobol in bolečine v trebuhu. 

Kaj storiti, če nas piči v žrelo?

Ker oteklina ovira dihanje, se prizadeti lahko tudi zaduši, zato je potrebno hitro ukrepanje. Če je pik čebele, nežno odstranite želo ter hladite – pijte hladno vodo, sladoled,...Če imate po tem težave z dihanjem in otekanjem, obiščite zdravnika. Tisti, ki ste alergični,  imejte s seboj vedno komplet za samopomoč, ki naj vsebuje antihistaminske tablete in kremo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.