Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Pet korakov do lepih nohtov

Nohti so tudi ogledalo zdravja. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Barva vaših nohtov in njihova tekstura so pomemben pokazatelj zdravja vaših nohtov. Za brezmadežen videz nohtov ni zadostna zgolj redna nega, pomembno je tudi to, kaj jeste.

Če niste zadovoljni z videzom vaših nohtov, si preberite spodnje nasvete, ki vam bodo pomagali, da bodo vaši nohti sijoči in zdravi.

Zdrave prehranjevalne navade

Nohti so pokazatelj zdravja vašega organizma. Pomanjkanje vitaminov in ostalih hranilnih snovi ter slabe prehranjevalne navade povzročajo krhke, lomljive nohte. Če želite, da vaši nohti izgledajo zdravo, jejte uravnotežene in zdrave obroke. V svojo prehrano morate zato uvrstiti beljakovine iz pustega mesa, ribe, jajca, žita, grozdje, kumare, sadje in beluše. Če so na vaših nohtih vidne bele lise, pa morate povečati vir kalcija in cinka. Kajenje in alkohol škodujeta povzročata lomljenje nohtov, zato je pomembno, da se tema dvema škodljivima razvadama odrečete. Pomembno je tudi vlaženje telesa, kar dosežemo z zadostno količino dnevno popite vode.

Vlaženje je nujno

Poskrbite, da bodo vaši nohti vedno dovolj navlaženi. Suhi nohti so tudi bolj krhki in se zato tudi hitreje lomijo. Da bo povrhnjica vedno navlažena in mehka, poskrbite tako, da pred spanjem roke in nohte namažete z vazelinom. Lahko pa uporabite tudi olivno olje ali karkoli drugega, kar vsebuje vitamin E. Pri opravljanju gospodinjskih opravil, kjer imate opravka s čistilnimi sredstvi, pa obvezno nosite rokavice.

Dobro jih posušite

Po prhanju, kopanju ali plavanju morate nohte na rokah in nogah dobro posušiti. Vlažni nohti namreč povečajo nevarnost glivičnih okužb. Poskrbite tudi za to, da vaše nogavice ali čevlji nikoli ne bodo vlažni ali prepoteni. Poleg tega ne nosite nogavic iz sintetičnih materialov, namesto tega raje uporabljajte bombažne nogavice, ki pomagajo pri črpanju znoja in tako ohranjajo vaše noge suhe.

Pazljivo z laki

Pred nanosom vaše najljubše barve laka nohte premažite z osnovnim prozornim lakom, saj s tem preprečite izgubo vaše naravne barve nohtov. Vsakih deset dni z nohtov odstranite lak in pri tem pazite, da pred ponovnim nanosom laka mine vsaj 24 ur.

Izberite kakovosten odstranjevalec laka

Če vaši nohti niso videti zdravi, je lahko kriv tudi odstranjevalec laka za nohte. Večina jih namreč vsebuje aceton in formaldehid, ki nohte izsušujeta. Zato raje uporabljajte odstranjevalce laka na acetatni osnovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.