Magazin > Lepota & telo
15 ogledov

Pet korakov za zdrava stopala

Poletna vročina povzroča potenje, to pa v čevljih ustvarja neprijetne vonjave. ( Žurnal24 main
Malokdo se zaveda, kako pomembno nalogo imajo naša stopala. Pod stresom so še posebno, kadar se ukvarjamo s športom ali hodimo v visokih petah, zato morate biti takrat do njih še posebej nežni.

Stopala nas nesejo skozi življenje, če verjamemo refleksologom, pa se dobro počutje stopal odraža tudi na dobrem počutju celotnega telesa. Ponujamo vam pet nasvetov, ki vam bodo pomagali preprečiti pogoste težave.

Izbirajte športe, pri katerih ne stojite. Odlična sta kolesarjenje in plavanje, saj so pri njiju stopala obremenjena minimalno, čeprav uporabljate mišice celega telesa. Prava izbira so tudi vsi športi, pri katerih izvajate počasne in umirjene gibe: joga, pilates, nekatere vrste plesa.

Začnite počasi. Prvi korak pri ukvarjanju s športom naj bo vedno ogrevanje in zmerna vadba. Nikar ne začnite teči takoj, ko si zavežete vezalke – raje se prej sprehodite in začnite z lahnim tekom. Če začutite v gležnjih ali stopalih bolečine, se takoj ustavite – vaša stopala trpijo!

Boljša obutev, srečnejša stopala. Namenite nekaj denarja kakovostni obutvi, ki je dovolj podložena in daje oporo na pravih mestih. To velja tako za športno obutev kot za visoke pete. Ne mučite svojih nog z nekvalitetno obutvijo, saj se bodo hitro pojavili otiščanci, žulji in bolečine. Pazite tudi, da se noga ne poti in koža lahko diha.

Privoščite si pedikuro ali masažo. Kadar vas boli hrbet, greste na masažo, ko imate razpokane roke, jih namažete s kremo. Zakaj ne bi storili enako s stopali? Zaslužijo si posebne nege. Naj pedikura postane del vaše tedenske nege, vsakodnevno pa stopalom namenite vsaj nekaj hranljive kreme in jo pustite delovati čez noč.

Hodite bosi. Izkoristite vsak trenutek in dovolite stopalom, da začutijo tla. Sprehajajte se bosi po stanovanju in poleti po sveže pokošeni travi na vrtu. Prebudili boste mišice stopal, ki v čevljih prepogosto spijo zimsko spanje, in razmigali prste. Obutev je včasih odveč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.