Magazin > Lepota & telo
125 ogledov

Pet namigov, kako jesti manj sladkorja

tortica Shutterstock
Pojeste preveč sladkorja? Ker se ta skriva v skoraj vseh predelanih izdelkih, je pomembno, da njegovo uživanje omejite na minimum. Če ste z njim tako rekoč zasvojeni, začnite čim prej!

Ne le zaradi debelosti in lažjega izgubljanja kilogramov, sladkorju – skritemu in neskritemu – se odpovejte predvsem zaradi boljšega zdravja. Alergije, bolezni srca, rak, artritis, diabetes, herpes in osteoporoza so le nekatere bolezni, povezane s čezmernim uživanje belega kristalnega dodatka.

Kako se lotiti odvajanja od sladkorja, je v svoji knjigi Addiction Free Naturally opisala Brigitte Mars. Avtorica knjige pravi, da "če boste uživali manj sladkorja, boste imeli več energije, okrepili boste telo, to pa bo pozitivno vplivalo tudi na vaše čustveno ravnovesje. Bolj zdrava ko bosta vaše telo in um, manj sladkorja boste potrebovali." Pred vami je pet namigov za lažje odvajanje.

Odločitev je padla

Prvi korak je najtežji, saj zahteva veliko discipline in odločitev, da se boste belemu sladkorju čim bolj odpovedali. Živilom, ki ga vsebujejo, se boste najlažje odpovedali tako, če jih boste zamenjali z doma pripravljenimi izdelki. Tako boste imeli količino dodanega sladkorja bolj pod nadzorom. Seveda vseh izdelkov ne morete nadomestiti, za telo pa boste naredili veliko, če boste zmanjšali uživanje pripravljenih omak, polpripravljenih obrokov, sladic, pekovskega peciva in seveda najrazličnejših sokov in napitkov.

Manj sladkorja, manj soli

Z zmanjševanje sladkorja zmanjšajte tudi vnos soli in mlečnih izdelkov, saj takšni izdelki željo po sladkem le povečajo. Če boste večkrat na dan jedli manjšo količino beljakovin živalskega izvora (pusto meso), vam bo to prav tako pomagalo zmanjšati željo po sladkem. Pomagajte si tudi s čaji.

Prečistite telo

Prvih nekaj dni posvetite prečiščevanju telesa – jeter in ledvic. Jejte veliko sadja in zelenjave, dan začnite s toplo limonado ali sokom grenivke. Prednost dajte jabolkom, repi, artičokam, zelju, retkvi, zeleno listnati zelenjavi, črni soji in sladkemu krompirju. Če se le da, te dni ne uživajte drugih ogljikovih hidratov.

Na zrak!

Bodite vsaj malo dejavni. Telovadba zvišuje raven hormona sreče in tako ubija željo po sladkem. Pa še počutili se boste veliko bolje.

Nad stres brez sladke tolažbe

Ker se boste z "zasvojenostjo" s sladkorjem in povečano željo po sladkem, ki se bo pojavila v prvih dneh odrekanja, najtežje spopadali z mislimi, željo ubijte s sproščanjem in meditacijo. Če ste se do zdaj v stresnih trenutkih tolažili s sladkimi zalogaji, se jih naučite premagovati z globokim dihanjem, kozarcem vode, športom ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.