Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Pet napak pri nakupu hrane

trgovina supermarket Shutterstock
Strokovnjakinja za prehrano in jogo Katie Hill je navedla pet napak, ki jih delamo pri nakupih hrane.

Po nakupih samo enkrat na teden

To je zelo pogosta navada pri kupovanju hrane. V supermarketih se nakupovalni vozički šibijo pod težo vseh izdelkov, kupci pa upajo, da so si naredili zalogo za cel teden. Zaradi takšne navade se kupuje predelana hrana, ki traja čim dlje, obenem pa se pogosto zgodi, da kupljena sveža hrana, ki se ne porabi čez teden, gnije. S tem, ko jo boste morali vreči stran, seveda zapravite več denarja. Če pogosteje kupujete manj hrane, boste privarčevali nekaj evrov, na voljo pa boste vedno imeli svežo hrano.

Nakupovanje brez ustreznega seznama

Veliko ljudi si naredi seznam stvari, ki jih morajo kupiti. Napaka pri tem pa je, da se izdelki količinsko ne kupijo za toliko obrokov, kolikor jih imajo v mislih. Če računate, da potrebujete hrano za tri dni, nakupite živil za devet obrokov. Se vam je že zgodilo, da ste prišli iz trgovine s polnimi vrečami, toda niste imeli kaj pametnega skuhati? Strokovnjakinja svetuje, da skrbno proučite obroke v naslednjih dneh in temu prilagodite nakupe.

Nakupovanje s polnim želodcem

To, da nakupovanje s praznim želodcem ni prava odločitev, saj se vam bo nezdrava prehrana tako zdela pravilna izbira, najbrž vedo že vsi. Tudi obratna situacija, nakupovanje s polnim želodcem, pa ne bo pravilno vplivala na odločitve, ki jih boste sprejemali med policami. Najboljša strategija je, da se po nakupih odpravite ne lačni ne siti, obvezen pa je nakupovalni seznam.

Nakup preveč "zdravih" živil

V večjih trgovskih centrih se pojavlja vedno več živil, ki z nalepkami opozarjajo, da so brez glutena, organski, naravni in podobno. Vendar te oznake še ne pomenijo, da so res prava in zdrava izbira. Raje izberite svežo hrano in ne takšne, ki je zapakirana.

Ne veste, kdaj pridejo nove zaloge

Dobro je vedeti, kdaj v trgovinah na police zložijo sveže zaloge. Pozanimajte se, kateri dan v tednu je to in se po nakupih odpravite takrat. Zagotovo boste boljše volje, ko boste v voziček dali sveže banane, solato in podobno, vsekakor pa to velja tudi za mlečne izdelke, meso in ribe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.