Magazin > Lepota & telo
102 ogledov

Pet napak pri nošenju leč

leče Shutterstock
Kako dolgo nosite dvotedenske leče? Če jih nosite tri tedne, delate eno od najpogostejših napak.

"Najpomembnejša stvar pri nošenju leč je higiena," izpostavlja Anja Sever, lastnica Optike Sever, ki nam je zaupala pet najpogostejših napak, ki jih delajo uporabniki leč.

Pravi, da je prav slaba skrb za higieno najpogostejša napaka, ki jo delajo uporabniki leč, ki se zato pogosteje soočajo z lažjimi ali hujšimi vnetji oči. Če boste upoštevali nasvete in ne boste delali napak, navedenih spodaj, se vam to ne bo zgodilo več.

Leče nosite dlje, kot je predpisano

"Najpogostejša napaka, ki jo delajo uporabniki leč, je, da leče, na primer 14-dnevne, nosijo tri tedne," razlaga Anja Sever. Ker so leče narejene tako, da po določenemu času začnejo izgubljati kakovost, in ker se na njih začnejo nabirati bakterije, jih je treba nositi le toliko časa, kot je predpisano. Pri tem je treba upoštevati tudi dejavnik udobja – če začutite, da vas leče motijo, je to znak, da jih je treba zamenjati, tudi če jih še niste nosili 14 dni.

Z lečami zaspite

Leče je pred spanjem vedno treba odstraniti. Če po pomoti zaspite z njimi, jih odstranite, takoj ko se prebudite, saj leča v očesu deluje kot tujek in zmanjša prehod kisika, svetuje lastnica optike. So pa na trgu tudi leče, s katerimi lahko zaspite.

Kopanje v morju in jezeru

Ker je voda lahko pogosto vir okužbe, še posebno če se kopate v jezeru, uporaba leč med vodnimi športi sicer ni priporočljiva, če pa leče med vodnimi dejavnostmi vseeno nosite, strokovnjakinja svetuje, da si nadenete zaščitna očala.

Kako pogosto menjate posodice za leče?

Če jih ne zamenjate vsakič, ko kupite novo tekočino za leče, delate napako. Bakterije, ki se nabirajo v posodici, lahko lečo poškodujejo in skrajšajo njeno življenjsko dobo. Poleg tega so bakterije poleg suhega zraka najpogostejši razlog za lažja in hujša vnetja oči.

Ličenje

Lečo se vedno vstavite pred ličenjem in odstranite pred čiščenjem obraza. Med ličenjem pazite, da puder ne pride v stik z očmi oziroma pod lečo, previdni bodite tudi pri obrobi oči s svinčnikom.

Komentarjev 2
  • aaarri 12:31 11.februar 2013.

    Sem isto pomislila takoj. Naj sprašujejo novinarji takšne stvari oftalmologe, ne pa lastnike optik. Sicer mi pa itak cel članek deluje kot reklama za to optiko. Drugače pa se pri lečah točno čuti, kdaj niso več vredu, in to ...prikaži več je kar krepko čez tisti rok ponavadi.

  • mph 00:20 07.februar 2013.

    Ja, trgovcu se pa res izplača verjeti. :-) Vse leče imajo nek določen margin in malo bolj pošteni optiki ti bodo priznali, da - čeprav ni testov - je možno leče uporabljati dalje, kot je navedeno. Isto velja za stalno ...prikaži več nove posodice in ostalo. In bla bla bla ...