Magazin > Lepota & telo
109 ogledov

Pet presenetljivih razlogov za kronične bolečine

bolečine v križu Profimedias
Veliko ljudi trpi za kroničnimi bolečinami, ki njihovo življenje močno omejujejo. Med najpogostejšimi bolečinami so kronične bolečine v križu, glavoboli, revma in tudi bolečine v trebuhu.

Nekateri se z njimi sprijaznijo, drugi pa skačejo od zdravnika do zdravnika. Vzroki za te bolečine so različni.

To je pet najbolj presenetljivih:

1. Protibolečinske tablete
Mnogi ne vedo, da lahko dolgoročno uživanje protibolečinskih zdravil povzroči nasprotni učinek. Če opazite, da vam paracetamol ali ibuprofen pri glavobolu ne pomagata več, ampak ga celo poslabšata, se jima raje izognite. Protibolečinska zdravila namreč ne odpravljajo vzroka za bolečino, ampak le lajšajo težave.

2. Čustvene travme
Tudi čustvene travme kot na primer post-travmatske stresne motnje, anksioznost ali depresija so lahko močno povezane s kronično bolečino. Strokovnjaki predvidevajo, da se telo na takšen način odzove na čustveni stres.

3. Kvaliteta spanca
Kdor ima bolečine, slabo spi, kdor slabo spi, ima bolečine. Med spancem se mišice regenerirajo. Ta proces se pri tistih, ki slabo spijo, skrajša, zniža se tudi prag bolečine. Postanemo bolj občutljivi, kar pomeni, da nam lahko že majhni dražljaji povzročijo bolečino.

4. Pomanjkanje magnezija
Magnezij je za naše telo zelo pomemben, med drugim vpliva na živčne končiče in omejuje izločanje stresnih hormonov. Če nam magnezija primanjkuje, smo nemirni in utrujeni, kar lahko povzroči glavobole in sproži migreno.

5. Fibromialgija
Fibromialgija je kronični mišično-skeletni sindrom. Začne se z bolečinami po celem telesu, večinoma v mišicah in sklepih. Pojavijo se tudi utrujenost, nespečnost in težave s kožo. Bolezen težko odkrijemo, večinoma pa prizadene ženske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.