Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Pet sovražnikov imunskega sistema

Zivljenje 31.03.14. zehanje, zenska, obraz foto: Shutterstock Shutterstock
Spomladanska utrujenost povzroča pomanjkanje energije – da bi se ji izognili, izboljšajte imunski sistem.

Spomladanska utrujenost – sezonska motnja povzroča spremembe v razpoloženju, pomanjkanje energije, nemirnost in razdražljivost. Pogosteje prizedane vremensko občutljive ljudi ter tiste s premalo kondicije in šibkim imunskim sistemom. Pri dobro uravnanem imunskem sistemu bo spomladanska utrujenost manjša. Zdrava prehrana, redna vadba ter izogibanje alkoholu, cigaretam in stresu so osnova za zdrav imunski sistem. Dejavnikov, ki ga slabijo, je več.

Pomanjkanje vitamina C

Po mnenju zdravniške stroke je vitamin C prvi na seznamu za krepitev imunskega sistema, zato je pomembno, da uživate živila, ki ga vsebujejo. To so paprika, brokoli, agrumi (na primer grenivke, limone, mandarine in pomaranče) ter kislo zelje.

Premalo spanja

Premalo spanja povzroča razdražljivost in oslabljen imunski sistem, hkrati pa povečuje stres. Ljudje, ki spijo manj kot sedem ur, naj bi imeli trikrat več možnosti, da se prehladijo, opozarjajo nekatere raziskave. Dober spanec namreč okrepi imunski sistem, premalo spanja pa ga oslabi.

Slabi odnosi

Številne raziskave so pokazale, da slabi medosebni odnosi slabijo zdravje. Pogosto slabo usklajujemo čustvene in socialne interese, zato lahko zabredemo v številna neskladja in škodljive življenjske sloge, to pa se pokaže v obliki bolezni. Da bi okrepili svoje zdravje, moramo zato nujno poskrbeti za stabilne in zadovoljujoče medčloveške odnose.

Način življenja

Neustrezen način življenja je še eden od sovražnikov. Psihologi predlagajo zavestno izbiro dejavnosti, ki posamezniku prinašajo dobro počutje in zadovoljstvo. Pri tem je treba upoštevati, da človeku prinaša zdravje in veselje predvsem delovanje, skladno z njegovo osebnostjo in čustvi, ki dajejo energijo, kadar mu uspe uloviti njihovo smer.

Prebavne motnje

So lahko posledica neustreznih prehranjevalnih navad ali nezdravega življenjskega sloga. Če se ponavljajo dlje, preprečujejo hranilom, da prispejo do tkiv, in tako slabijo obrambo telesa. Strokovnjaki za krepitev priporočajo ustrezne prehranjevalne navade. Hrana mora biti takšna, da organizem iz nje pridobi vso potrebno energijo in gradbene snovi. Pomanjkanje nekaterih osnovnih sestavin hrane (beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov) slabi zdravje, saj brez njih celice ne morejo pravilno delovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.