Magazin > Lepota & telo
862 ogledov

Pet težav, ki jih odpravi limonada

limonada Shutterstock
Če boste dan začeli s kozarcem limonade, boste poskrbeli za urejeno prebavo, okrepili imunski sistem in se uspešno bojevali proti nekaterim kroničnim boleznim. Potrebujete pet razlogov?

Limonado pijte vsak dan, ne samo takrat, ko ste prehlajeni, svetujejo nutricionisti. Čeprav so v prvi vrsti limone opevane zaradi visoke vsebnosti vitamina C, pa so bogate tudi z drugimi za organizem potrebnimi snovmi, kot so pektin, folna kislina, vitamini A, B1, B6, kalcij, magnezij, fosfor …

Kozarec limonade, s katerim začnete dan, pospeši prebavo in pomaga pri izgubljanju kilogramov, pitje limonade pa pomaga tudi pri drugih zdravstvenih težavah.

Ledvični kamni

Nastanejo zaradi dolgotrajnega pomanjkanja tekočine in zaradi odpadnih snovi, ki se izločajo v urinu – najpogosteje zaradi previsoke vsebnosti kalcijevih soli. Da bi preprečili kopičenje odvečnih soli in s tem nastanek ledvičnih kamnov, pijte limonin sok, ki zaradi limonske kisline deluje prečiščevalno – limonada je poleg soka grenivke ena od glavnih sestavin vseh prečiščevalnih diet.

Vnetje sklepov

Pitje limonade pred jedjo naj bi zmanjšalo bolečine, občutljivost, okornost in otekanje prizadetih delov pri artritisu, revmi in putiki. Na kozarec limonade ne pozabite niti pred spanjem.

Boleče grlo

Čaj z limono in medom je najpogostejše naravno zdravilo za lajšanje vnetega grla in prehlada. A še učinkoviteje je, če spijete toplo limonado, bolečine v grlu pa lahko premagate tudi s spiranjem grla z limoninim sokom in vodo.

Prebavne težave

Zaprtost je lahko posledica več dejavnikov, hitro zdravilo zanjo pa je seveda limonada. Če ste zaprti, si raje kot mrzlo privoščite kozarec tople ali mlačne mešanice limoninega soka in vode, ki ji lahko po želji dodate žličko medu.

Želodčne težave

Imate občutljiv želodec? Če vas po obilnem obroku peče zgaga ali muči napihnjenost, spijte sok pol limone, zmešan s kozarcem vode in žličko sode bikarbone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.