Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Petkrat ne prehranskim dopolnilom

Raje manj kot preveč. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Prehranska dopolnila nikakor niso rešitev za neuravnoteženo prehrano. V nepravilnih količinah in kombinacijah celo zdravju škodujejo. Veste, na kaj morate biti še posebno pozorni?

Kdo potrebuje dodatke?
Alergiki, ljudje s težavami z zobovjem, ljudje z boleznimi zgornjih prebavil, okrevajoči po težkih boleznih, nosečnice v prvem tromesečju in novorojenčki so tiste skupine ljudi, pri katerih je jemanje vitaminskih dodatkov smiselno, pravi zdravnica Nena Kopčavar Guček. Vsi ostali jih ne potrebujete.

Otroci niso pomanjšani odrasli
"Daljše uživanje prehranskih dopolnil pri otrocih naj bo vedno dogovorjeno z zdravnikom pediatrom, saj otroci niso pomanjšani odrasli in je zaradi nižje telesne teže priporočeni dnevni vnos lahko hitro presežen," opozarja Urška Blaznik z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Izguba teže je večinoma zavajanje potrošnikov
Na prodajnih policah in iz oglasov se vsak dan nasmihajo ljudje, ki so s pomočjo čudežnih rastlinskih izvlečkov postali pravi manekeni. "Opozarjamo, da gre v večini primerov za zavajanje potrošnikov. Nadzorovanje telesne teže je precej kompleksnejši proces, kot ga v svojih oglasih ponujajo taka prehranska dopolnila, zato uporabo teh odsvetujemo," pravijo na IVZ. Ker imajo običajno sestavine takih prehranskih dopolnil samo diuretične učinke, lahko hitro pride do dehidracije. Morda boste nekaj kilogramov res čudežno izgubili, vendar jih boste z vnosom tekočine pridobili nazaj.

"Po podatkih o prehranjevalnih navadah Slovencev vitamine in minerale v obliki prehranskih dopolnil redno uživa šest odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije," pravijo na IVZ.

Jod v algah in možen pojav bolezni ščitnice
Prehranska dopolnila so lahko proizvedena iz določenih delov rastlin, ki jih sicer že stoletja poznamo in uživamo. A z zaužitjem koncentrirane, majhne količine, se lahko spremeni odziv našega organizma na substance, ki jih ta rastlina vsebuje, razlaga Blaznikova. Zato priporočenih odmerkov, ki so navedeni na embalaži, nikakor ne smete prekoračiti. "Poleg tega tradicionalno uživanje določenih rastlin na drugih koncih sveta ne pomeni zagotovila za varno uživanje teh na našem geografskem področju," še opozarja. Jod v morskih algah na primer povezujejo z pojavom bolezni ščitnice.

Nabavo prek spleta odsvetujejo
Ker je nadzor nad spletno prodajo in posledično nad varnostjo preparatov otežen, na IVZ takšen način nakupa prehranskih dopolnil močno odsvetujejo. Sicer pa kot pravijo, ni razlik med prehranskimi dopolnili, ki jih lahko kupite v trgovini ali lekarni. "V lekarnah se za potrošnika tudi zabriše meja med prehranskimi dopolnili in zdravili brez recepta, saj so si po zunanji obliki in načinu trženja podobni. Vendar gre v primeru prehranskih dopolnil za živila in ne za zdravila," še opozarjajo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.