Magazin > Lepota & telo
260 ogledov

Pevec umrl, ker je zdravnik storil napako

Michael Johns Profimedias
Kako usodna je lahko napačna zdravniška presoja, se je pokazalo v primeru pevca, nekdanjega finalista šova Ameriški idol, Michaela Johnsa. Preberite, pri katerih simptomih morate nujno poiskati zdravniško pomoč.

Michael Johns se je pritoževal nad bolečinami v gležnju. Ko je njegova noga zatekla, se je odpravil k zdravniku, ki je presodil, da njegovo stanje ni resno. Le dan zatem je pevec umrl. Zanj je bil usoden krvni strdek, ki je nastal v gležnju. Če bi zdravnik prepoznal vensko trombozo, za katero so značilni zatečeni in boleči gležnji in noge, bi bil zvezdnik morda še živ, poročajo mediji.

"Signale telesa je treba vzeti resno, saj jih telo ne pošilja iz dolgočasja. Z natančnim opazovanjem telesa lahko rešimo svoje življenje,“ pravi profesor Jürgen Schäfer z univerzitetne bolnišnice v Marburgu.

Schäfer je kot primer navedel srčni napad. Kar mnogi ne vedo, je, da na srčni napad ne kažejo le bolečine v prsnem košu. Pri ženskah med simptome pešajočega srca med drugim spadajo tudi slabost, pritisk v zgornjem delu trebuha in zasoplost. Pri moških pa na srčni napad kažejo bolečine na področju leve rame in zgornje čeljusti.

Samim sebi težko postavimo diagnozo

Če vam začnejo nenadoma izpadati lasje, vzrok morda ne tiči v stresu, ampak v  nepravilnem delovanju ščitnice. Če ste ves čas hripavi, za to morda niso krive vaše glasilke, ampak želodčna kislina. Ekcemi na koži niso vedno rezultat kožnih bolezni. Za nekatere spremembe na koži je lahko kriv tumor v prebavnem traktu. Bodite pozorni tudi na zatečene roke ali noge. Razlog lahko tiči v nepravilnem delovanju srca ali ledvic.

Dr. Google ni nezmotljiv

Ljudje s težavami se velikokrat po prvo diagnozo obrnejo k dr. Googlu. Raziskava je pokazala, da je vsaka četrta diagnoza, ki so jo ljudje našli na spletu, napačna, zato se raje posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Takoj k zdravniku!

Mnogi zdravnika obiščejo šele takrat, ko je prepozno. Schäfer zato poudarja, da je treba resno vzeti vsako najmanjšo spremembo telesa. Če opazite katerega od naslednjih simptomov, tako omenjeni zdravnik, se takoj odpravite po zdravniško pomoč. 

Hitra izguba teža – Gre lahko za hormonske motnje ali celo raka.
Težave z dihanjem (med obremenitvijo) – Za tem po vsej verjetnosti tičijo težave s srcem.
Krvi v blatu, urini ali sluzi – To so lahko simptomi tumorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.