Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Philips Fashion Week: Drugi dan

Sofia Nogard
1/21
Primož Predanič/Aleksander Štokelj
Na sinočnjem, drugem večeru Philips Fashion Weeka, se je v dveh sklopih modnih revij predstavilo več kot 14 slovenskih oblikovalcev oziroma znamk oblačil.

Uveljavljena imena slovenske mode

Prvi sklop modnih revij je otvorila Maja Štamol, ki se je pri oblikovanju tokratne pomladno-poletne kolekcije vrnila k začetkom svojega oblikovanja. V svojih oblačilih Štamolova vidi „urbano radovedno žensko, ki rada opazuje in doživlja svet okrog sebe“.

Miro Mišljen je novo kolekcijo oblačil poimenoval Lunapark ali prizori za zavesami, rdeča nit pa je zgodba o družini, ki v nedeljo obišče to zabavišče. Kot pravi Mišljen, se je pri oblikovanje te kolekcije "osvobil vseh usvarjalnih omejitev", zaznamuje pa jo tudi zapoved "mix & match".

Pomladno-poletno kolekcijo oblikovalke Simone Lampe zaznamuje "melanholična romantika deževnega poletja". Njena ženska je "odvisnica varnega zavetja dežnika in dežnega plašča", ki ji tudi osnovni kos nove kolekcije. Lampetova je revijo pripravila v tandemu z oblikovalko Tjašo Mavrič, ki je v ta namen oblikovala serijo ogrlic in torbic iz recikliranih plastičnih vrečk.

Vodilo nove kolekcije oblačil Mojce Celin se glasi Bodi v cvetju, na njenih oblačilih pa v skladu s tem najdemo rožnate potiske, pri nastajanju katerih je oblikovalka sodelovala z Damijano B. Logar.

Oblikovalka Alice Bossman se je tokrat poigrala z različnimi materiali, volumnom, kontrasti in čistimi linijami. Svoja oblačila Bossmanova vidi na futuristični ženski, ki je nenehno v gibanju in prisega na udobje.

Samostojno prvo modno revijo pa je na letošnjem Philips Fashion Weeku doživelo tudi Krznarstvo Eber, ki se ponaša z izjemno tradicijo rokodelstva, tokratno kolekcijo pa je oblikovala Mateja Štimac, ki je z jesenjo prevzela družinsko krznarstvo. Pri snovanju nove kolekcije se je opirala na zlate čase filmskih div, med oblačili pa poleg plaščev najdemo tudi kratke jakne, šale, ogrinjala, brezrokavnike, ovratnike, gamaše in torbice.

Prvi sklop modnih revij je zaključila že uveljavljena oblikovalka Maja Ferme, ki je tudi tokrat navdušila z razkošnimi oblekami, za katere pravi, da so primerne prav za vse priložnosti, tudi denimo druženje s prijateljicami ali večerjo z dragim.

Nosljiva oblačila za sodobne ženske

Drug sklop revij se je pričel s predstavitvijo kolekcije Nelizabete, za katero je oblikovalka Neli Štrukelj ustvarila oblačila, ki kombinirajo "eklektični glamur in eleganco art decoja s športno funkcionalnostjo in izzivalnim šarmom dvajsetih let".

Nika Ravnik je za modno znamko niOka navdih za tokratno kolekcijo črpala v "dolgočasni in neprijetni strani življenja". Posvetila se je sami strukturi materiala, vzorcu in barvi, ki narekuje obliko, v novi kolekciji pa prevladuje tudi "mešanica avantgarde in enostavnosti, umetniškega izražanja, nežne provokacije in brezčasnosti".

Oblikovalka Nena Florjančič pravi, da je v kolekciji pomlad-poletje 2013 "upoštevala igro oblike in odnosa oblike do telesa". Navdihnili so jo vzorci iz tridesetih let, decentne barve in močni kontrasti, ki skupaj poudarjajo naravne oblike ženskega telesa.

Kolekcijo Dajane Ljubičič tokrat zaznamujejo udarne in živahne barve, ki se spogledujejo z izrazitimi kontrasti. Obleke, tunike, plaščke, pajace in kostime je Ljubičičeva dopolnila z retro sončnimi očali, torbicami in vrtoglavo visokimi petami.

Ženska, ki nosi oblačila iz nove kolekcije Ane Jelinič je turistka, ki obišče safari, kulturne znamenitosti starih evropskih mest ali neskončno peščeno plažo samotnega otoka. Oblačila Jeliničeve so tokrat barvita, lahkotna in nadvse udobna.

Modna oblikovalka Aleksandra Brlan pa je novo kolekcijo tokrat osnovala na preprosti srajčni obleki in pajacu. Oblačila v nežnih modrih in temačno sivih odtenkih kličejo po poletnem popoldnevu, preživetem v divji naravi.

Drug sklop sinočnjih modnih revij pa se je zaključil s predstavitvijo nove kolekcije znamke Sofia Nogard. Oblikovalci so tokrat spretno združili šport z glamurjem, navdih pa so črpali v jadralnem padalstvu in popolni svobodi, kar izražajo zračni materiali in voluminozna oblačila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.