Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Philips Fashion Week: tretji dan

Sanija Reja Aske
1/33
Primož Predanič/Aleksander Štokelj
Na zaključnih revijah tretjega slovenskega Philips Fashion Weeka so nas oblikovalci navdušili z abstraktnostjo, ekstravagantnostjo in futurističnostjo. Poleg že uveljavljenih imen slovenske mode tudi številni mladi oblikovalci.

Klasika malo drugače

V prvem sklopu sinočnjih revij nam je svoje nove kreacije predstavilo pet oblikovalcev oziroma blagovnih znamk.

Prva sta na modno brv novo kolekcijo poslala tandem Eric Matyash (Matjaž Plošinjak in Erik Maj Potočnik), ki pod novim imenom blagovne znamke (nekoč MEM couture) začenjata novo poglavje, ki bo, kot pravita "brez odvečnega balasta". Novo kolekcijo označujejo spremembe, hkrati pa še zmeraj ohranja duh njune "fatalne ženske".

Modna oblikovalka Anđela Lukanovič je v tokratni kolekciji združila „strogo geometrijo in naravo“. Osnovno črno-belo kolekcijo dopolnjujejo bogati vzorci rumenih, rdečih in modrih odtenkov na dolgih oblekah, plapolajočih srajcah, krilih in brezrokavnikih.

Petja Zorec pa se je tokrat odločila za oblikovanje kolekcije za močnejši spol, ki temelji na pudrastih barvnih odtenkih in materialih, ki dajejo pridih prestiža in nežnosti. Ravne linije je oblikovalka popestrila s plastenjem in prepletom tekstilij, ter posamičnimi kosi nekoliko živahnejših barv.

Znamka m*faganel se je odločila za oblačila, za katera pravi, da se lahko „enako dobro nosijo tako na pariških, kot ljubljanskih ulicah“. Faganelove ženske so namreč urbana dekleta in sofisticirane dame, ki natančno vedo kaj hočejo. Kolekcija je v celoti nastala v sodelovanju s slovenskimi proizvajalci.

Prvi sklop revij pa je zaključil mlad oblikovalec Ivan Rocco, ki so ga tokrat navdušili Havaji. Drzno prepletanje vzorcev je oblikovalec nekoliko umiril s preprostejšimi kroji in linijami, oblačila pa kot nalašč za popestritev deževnega poletnega popoldneva.

Zaključek v okviru tradicije

V zaključnem sklopu revij pa nam je s svojimi kreacijami postreglo šest znanih in uveljavljenih imen slovenske modne industrije.

Sestrski dvojec JSP (Jelena in Svetlana Proković) je novo kolekcijo poimenoval preprosto XX, s čimer označujeta vso lepoto, zapletenost in moč ženske. Kolekcijo v pretežno sivih odtenkih, sta oblikovalki dopolnili z zlatimi, črnimi in belimi dodatki in detajli.

Oblikovalka Marta Vodeb pa je v svojih oblačilih za pomlad-poletje 2013 združila tradicijo in sodobnost. Njena ženska "zajema življenje z veliko žlico", kolekcijo pa preveva "duh brezčasnosti in elegance".

Zoran Garevski pa je svojo novo kolekcijo, kjer je svojo kultno črnino tokrat dopolnil z nežnostjo modre, opisal kot "intimno pripoved o nasprotjih in sožitju". Materiali ostajajo nežni, svilnati, lahkotni in plapolajoči.

Za znamko NatasaHrupic oblikovalka pravi, da njen slog prinaša lastno vizijo mode, ki temelji na vrednotenju umetnosti in kiparstva, vpleta klasiko v vizijo avantgarde in poveličuje individualnost posameznika. Nova kolekcija je tudi tokrat izdelana iz "luksuznih materialov s prestižnim načinom izdelave".

Oblikovalka Sanija Reja Aske, ki je svojo novo kolekcijo poimenovala Summertime Sadness, pa se je odločila za preplet cvetličnega in geometrijskega, ter bogat preplet materialov in vzorcev. Oblačila za prihodnje tople mesece so sproščena, ohlapna in ležerna.

Tretji teden mode pa je z revijo zaključil oblikovalec Peter Movrin, ki je tudi tokrat sledil svoji prepoznavni ekstravagantnosti. Njegovo novo kolekcijo odlikujejo živahne kovinske, bronaste in rjave barve, dopolnjene s kosi v živih barvnih odtenkih in bogatimi materiali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.