Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Pišite na roko, ne tipkajte!

Pisanje na roko, nekoč samoumevno, danes skoraj izumrlo, je telovadba za možgane Žurnal24 main
Kdaj ste nazadnje na papir napisali kaj več kot seznam za trgovino? Pisanje na roko izumira, a strokovnjaki opominjajo, da je za možgane še kako koristno.

Kar nekaj neodvisnih raziskav je namreč pokazalo, da je pisanje na roko ena ključnih poti za treniranje možganov. Pisanje na roko se od tipkanja razlikuje v tem, da moramo pri pisanju na roko narediti več potez, da napišemo eno črko, pri tipkanju pa je za črko dovolj le en dotik oziroma pritisk, pravi psihologinja Virginia Berninger z Univerze Washington. Dodaja, da prav premikanje roke, zapestja in prstov, ki je vključeno v pisanje na roko, aktivira dele možganov, ki so odgovorni za mišljenje, spomin, jezik ... "Pisanje na roko otrokom pomaga, da se naučijo ne le črk, ampak tudi oblik, izboljšuje združevanje misli, idej, in tudi spodbuja razvoj fine motorike," pojasnjuje Berningerjeva. Z raziskavo je prišla do zaključka, da otroci v osnovni šoli (opazovali so učence drugega, četrtega in šestega razreda) pišejo hitreje in izražajo več idej med pisanjem na roko kot med tipkanjem. V prid pisanju na roko govori tudi raziskava z Univerze Indiana, kjer so pri pisanju na roko in pisanju s pomočjo tipkovnice prav tako opazovali otroke – za koristnejše je bilo spet spoznano pisanje na roko.

Za otroke in odrasle!
A strokovnjaki dodajajo, da niso le otroci tisti, ki imajo koristi od pisanja na roko. Študija, objavljena v Journal of Cognitive Neuroscience, denimo poudarja pomen pisanja na roko pri odraslih, ki se učijo tujega jezika. Ker vse več časa preživimo za računalnikom, je nujno "prepričati ljudi, da je pisanje na roko zelo dobrodošla kognitivna vadba", se strinja stroka. Če vseeno ne veste, kaj bi s svinčnikom in papirjem, začnite pisati dnevnik, napišite ljubezensko pismo, ponovite pozabljeno francoščino ... Papir prenese vse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.