Magazin > Lepota & telo
326 ogledov

Pitje mleka menda izredno škodljivo

mleko Profimedias
Švedska študija bo šokirala vse ljubitelje mleka.

Že od malih nog nas učijo, kako zdravo je mleko, še zlasti za kosti. Če gre verjeti študiji s Švedske, temu ni tako. Znanstveniki, ki so v svojo raziskavo vključili 60 tisoč žensk in 45 tisoč moških, starih med 45 in 79 let, trdijo, da mleko skrajšuje življenjsko dobo.

Škodi kostem

"Pri ženskah, ki so na dan spile najmanj 3 skodelice mleka, je bilo tveganje za smrt kar za 90 odstotkov višje kot pri ženskah, ki so na dan spile manj mleka. Tveganje za zlom kolka je bila v prvi skupini v primerjavi z drugo višja za 60 odstotkov, tveganje za zlome na splošno pa za 15 odstotkov,“ je zapisal soavtor študije, profesor Karl Michaelsson in poudaril, da pri tem ni pomembno, katero mleko ljudje pijejo (polnomastno ali manj mastno). Končni rezultat je vedno enak: večje tveganje za prezgodnjo smrt.

Za to naj bi bili krivi laktoza in galaktoza, še piše v študiji, ki jo je objavila revija British Medical Journal. Mlečni sladkor lahko namreč v telesu sproži oksidativni stres (Kemični stres, ki je prisoten v živih organizmih zaradi povečane količine potencialno škodljivih reaktivnih kisikovih zvrsti.To so reaktivne snovi, radikali ali molekule s kisikom, ki reagirajo s sestavinami celice in pri tem povzročijo potencialno nevarne spremembe.) in kronična vnetja, ki sta glavna krivca za bolezni, kot je na primer artroza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.