Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Plastična posoda je lahko kriva za splav

nosečnost, nosečnica Shutterstock
Nosečnice naj bodo pazljive pri uporabi plastičnih posodic in steklenic, opozarjajo strokovnjaki, ki poudarjajo, da lahko kemikalije, ki jih vsebuje plastika, kar za 80 odstotkov povečajo možnost za spontani splav.

Raziskave na živalih so že večkrat potrdile škodljivost kemikalij BPA, ki jih lahko vsebuje plastična posoda, zdaj pa so raziskovalci z Univerze v Stanfordu na konferenci Ameriškega združenja za reproduktivno medicino v Bostonu predstavili rezultate najnovejše raziskave, izvedene na ljudeh.

Ugotovili so, da izpostavljanje omenjeni kemikaliji lahko resno poveča možnosti za pojav spontanega splava, in to kar za 80 odstotkov. Nosečnicam zato odsvetujejo uživanje, kuhanje in pogrevanje hrane v plastičnih posodah, pozornost pa morajo nameniti tudi pitju iz plastenk – še posebno če je plastenka izpostavljena toploti ali soncu, saj se s toploto iz plastike v hrano in pijačo sproščajo bakterije, ki lahko škodujejo zarodku, piše The Telegraph.

Več kemikalij v krvi

Raziskava, v kateri je sodelovalo 114 nosečnic, je namreč pokazala, da je imelo kar 80 odstotkov žensk, ki so doživele spontani splav, v krvi povišano raven škodljivih kemikalij. Pri ženskah, pri katerih je nosečnost potekala brez težav, je bila vsebnost kemikalij nizka ali normalna.

Ruth Lahtiju, avtorica raziskave, pravi, da pazljivost ni odveč: "Spontani splav je zelo pogost pojav, kemikalijam BPA pa smo izpostavljeni skoraj povsod." Strokovnjakinja dodaja, da spontani splav prekine od 15 do 20 odstotkov nosečnosti, možnosti zanj pa se s starostjo nosečnice še povečujejo.

Bodite previdni

Če plastično posodo ali plastenko za vodo uporabljate tudi vi, ni odveč preveriti, ali ta vsebuje BPA. Vse več proizvajalcev je škodljive kemikalije iz posode že odstranilo, zato pred nakupom nove preverite, da jih ta ne vsebuje. čeprav ste izbrali "varno“ plastično posodo, v njej hrane ne pogrevajte v mikrovalovni pečici. Pozorni bodite tudi pri že pripravljeni hrani, ki jo shranjeno v posodice kupite v trgovini, ali hrani, ki jo naročite na dom – teh posod nikar ne pogrevajte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.