Magazin > Lepota & telo
419 ogledov

Plešasti ali impotentni

Nekatera zdravila za plešavost imajo svojo ceno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Eno izmed novejših zdravil za plešavost naj bi povzročalo resne spolne motnje, je pokazala raziskava, objavljena v ameriški strokovni reviji The Journal of Sexual Medicine.

Gre za tablete propecia oziroma proscar, ki so na voljo v Veliki Britaniji, ZDA in na Švedskem. Težave naj bi povzročala predvsem učinkovina finasterid.

Nižji libido pri 94 odstotkih
Moški, stari od 21 do 46 let, ki so sodelovali v študiji in krajši čas jemali zdravilo, so že po nekaj dneh opazili prve negativne učinke: 94 odstotkov jih je poročalo o nižjem libidu, 92 odstotkov jih je imelo motnje erekcije, prav toliko se jih je težje vzburilo, 69 odstotkov pa je imelo težave pri doseganju orgazma.

Težave tudi po koncu jemanja
Neželeni stranski učinki zdravila so v raziskavi vztrajali še dolgo po tem, ko so moški z jemanjem zdravila že prenehali. V povprečju se je pokazalo, da je 28 mesecev jemanja pomenilo kar 40 mesecev spolnih motenj. Po mnenju raziskovalcev zdravilo tako močno spremeni ravni in delovanje hormonov v telesu, da si to le stežka opomore od terapije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.