Magazin > Lepota & telo
65 ogledov

Pljuča ne oprostijo cigarete

Ljubljana 01.02.10 cigareti, ogorki, kajenje, vzigalniki, pepelnik, Foto: Dejan
Bolnikom s KOPB vsak najmanjši telesni napor predstavlja veliko oviro.

Pretirana zadihanost ob manjših telesnih naporih, težka sapa, izkašljevanje in pljuvanje so glavni znaki kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), zaradi katere vsako leto umre od 500 do 600 ljudi, od 90 do 95 odstotkov bolnikov je kadilcev (aktivnih, bivših ali pasivnih). "Bolnikov s KOPB ne prepoznamo na cesti. Pogosto se zadržujejo doma, s svojimi težavami s pljuči se skrivajo za domačimi zidovi. Bolezen se lahko vleče desetletja in marsikateri bolnik kadilec pove, da če bi vedel, kaj se mu lahko zgodi, ne bi nikoli začel kaditi," je na okrogli mizi z naslovom KOPB – Kako izboljšati kakovost bolnikovega življenja povedal Matjaž Fležar, internist in pulmolog v Bolnišnici Golnik.

Vneti mešički propadejo

Bolezen nastane tako, da zaradi nenehnega vnetja pljučnih mešičkov, ki ga sproža cigaretni dim, ti propadajo. "Če ne bi bilo cigaret, tudi bolezni KOPB praktično ne bi bilo," je na okrogli mizi ob tem poudaril Matjaž Turel, internist in pulmolog iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Z napredovanjem bolezni se pljuča prenapihnejo, niso več elastična, prav tako ne deluje več upor proti izdihu.

Popolne ozdravitve ni

Po odkritju je KOPB možno zaustaviti z zdravili, zaradi katerih bolniki lažje dihajo in živijo bolj kakovostno, vendar pljuča nikoli več ne okrevajo. V zadnjih letih je zdravljenje KOPB sicer zelo napredovalo, na voljo so boljša zdravila, ki se jemljejo samo enkrat na dan, vendar nič ne kaže na to, da bi bolezen lahko postala ozdravljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.