Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

PMS ni izmišljen izgovor

PMS ni izmišljotina ali izgovor, da smo tečne, razdražljive in dežurne krivke za Žurnal24 main
Le redke srečnice ne poznajo neprijetnosti pred menstruacijo.

Osem od desetih žensk pred menstruacijo opaža blage spremembe. "Hujšo obliko, torej predmenstrualni sindrom (PMS), doživi od 22 do 26 odstotkov žensk, za najhujšo obliko, predmenstrualno disforično motnjo (PMDM), pa jih trpi od tri do osem odstotkov," pravi ginekologinja Darija Strah.

Vzrok neznan. Za zdaj vemo le, da je PMS povezan s hormonskimi spremembami med menstruacijskim ciklusom, pravi Darija Strah.

Vrtiljak pred menstruacijo
PMS se odraža kot občutljivosti dojk, napihnjenost trebuha in krči ter bolečine v hrbtu. Pojavi se lahko glavobol, postanete utrujene, brez energije, spite več ali pa ne morete spati. Koža postane mastna, jezite se nad aknami. Razpoloženje vam niha, težko se zberete in imate težave s spominom. Lahko tudi izgubite zanimanje za dejavnosti, ki so vas veselile, jezni ste na vsakogar.

Družinska zapuščina. Kako močne simptome boste imele, je odvisno od tega, kakšne je imela vaša mama, pa tudi od načina življenja. Stres in psihične težave simptome okrepijo.

S PMDM ni šale
"Pri PMDM so čustveni in duševni simptomi močnejši in zasenčijo telesne. Večinoma se pojavijo en teden pred menstruacijo in izzvenijo v prvih dneh menstruacije. Za postavitev diagnoze vam svetujemo, da svoje simptome opazujete vsaj dva zaporedna ciklusa, za potrditev se mora pojavljati pet simptomov, vsaj en primarni. Mednje spadajo nenadne spremembe razpoloženja, razdražljivost, napetost, depresija. V kombinaciji z drugimi simptomi, ki so značilni za PMS, PMDM močno moti normalno delovanje ženske pri različnih vsakodnevnih dejavnostih," pojasni Strahova in doda, da ostane ta motnja neugotovljena pri skoraj 90 odstotkih žensk.

Miniintervju z ginekologinjo Darijo Strah:

Kako ločimo med normalno bolečino, PMS in PMDM?
Običajna bolečina se pojavi pred in med menstruacijo. PMS ne združuje le telesnih simptomov, pač pa tudi psihične. Najhujša oblika PMS je PMDM, kjer gre za ciklično ponavljanje duševnih, vedenjskih in telesnih simptomov.

Kako postavite diagnozo?
Za diagnosticiranje obstajajo različna orodja. Eden izmed njih je na primer lestvica DRSP – dnevno beleženje izrazitosti simptomov, poznamo tudi nekatere vprašalnike. Eden od osnovnih vprašalnikov je na voljo tudi na spletni strani Pms-sos.si, kjer ga lahko ženska izpolni in nato skupaj z zdravnikom pregleda pojavnost simptomov.

Kakšno zdravljenje pa predvidevate za PMS in PMDM?
Poznamo zdravljenje brez zdravil, z zdravili in kirurško zdravljenje, ki je zadnja izbira. Če je zdravljenje brez zdravil neuspešno ali so simptomi bolj izraženi, zdravimo z zdravili. Bolečin se lahko znebimo s protibolečinskimi zdravili, za odpravo psihičnih simptomov pa uporabljamo antidepresive. Ustrezne kontracepcijske tablete odpravijo nekatere simptome. Zdravljenje naj bo celostno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.