Magazin > Lepota & telo
115 ogledov

Po novem še neinvazivno

ultrazvok plod
1/3
Shutterstock
Novo. Predrojstven test za neinvazivno ugotavljanje kromosomskih trisomij.

Test. Neinvazivni predrojstveni krvni test harmony za ugotavljanje najpogostejših kromosomskih trisomij zelo zgodaj v nosečnosti je od pred kratkim mogoče opraviti tudi v Sloveniji. "Test lahko nosečnica opravi po 10. tednu nosečnosti, priporočamo pa, da ga opravi po 12. tednu, po ultrazvočni preiskavi, ki obsega zgodnjo morfologijo ploda in merjenje nuhalne svetline," pravi Uršula Reš Muravec, specialistka ginekologije in porodništva iz Zdravstvenega centra Dravlje.

Dodaja, da gre za neinvazivno določanje tveganja za trisomije plodu na podlagi fragmentov DNK, ki so prisotni v krvi nosečnice. "S testom pridobimo informacijo o morebitni prisotnosti downovega, edwardsovega in patau sindroma ter o nepravilnosti spolnih kromosomov. Prednost testa je, da ne predstavlja tveganja za izgubo plodu, poleg tega pa so rezultati za downov sindrom več kot 99-odstotno zanesljivi." Test je primeren za enoplodno ali dvoplodno nosečnost, za nosečnice, ki so zanosile po postopkih IVF z lastnimi ali tujimi celicami. Preiskava je trenutno povsem samoplačniška.

Najpogosteje na nuhalno

Nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda je in bo ostala osnovna preiskava v prvi tretjini nosečnosti. V Sloveniji to preiskavo opravi več kot 80 odstotkov nosečnic. Za večino žensk je samoplačniška. Nosečnice, ki bodo na dan poroda stare od 35 do 37 let, nuhalno svetlino z zgodnjo morfologijo ploda in dvojni hormonski test krije zavarovalnica. Nosečnicam, ki bodo na dan poroda starejše od 37 let, zavarovalnica plača amniocentezo ali biopsijo horionskih resic. Morfologija ploda pripada vsem nosečnicam od v 21. do 23. tedna nosečnosti. Za vse preostale dodatne ultrazvočne preiskave v nosečnosti se nosečnica odloči sama.

Nosečniška sladkorna

Nosečnice se večinoma testirajo tudi na sladkorno bolezen. Obremenilni diagnostični test se naredi med 24. in 28. tednom nosečnosti. Ob morebitni nosečniški sladkorni bolezni se priporočata dieta in gibanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.