Magazin > Lepota & telo
628 ogledov

Po osmih urah sedenja je to nujno

pilates
1/4
Shutterstock
Mišični vozlički. Lotite se jih čim prej – z gibanjem, masažo in terapijo.

Pisarna. "Če je vaše delo takšno, da večino časa presedite, ste pravi kandidat za boleč in zategnjen vrat ter bolečine v hrbtu. Mišice je treba razbremeniti z masažami, pilatesom, plavanjem ... Vendar se bo brez vzdrževanja tovrstnih dejavnosti bolečina vrnila," pravi maser Kristjan Jutri, ki poudarja, da je treba za razbremenitev poskrbeti že preventivno, saj se tako bolečina sploh ne pojavi. Kako si torej lahko pomagate, da bo vozličkov v vratu in hrbtu čim manj?

1. Redna masaža

"Pri prisilni drži se mišična vlakna 'zlepijo' v snopiče (vozle), z masažo pa jih poskušamo odpraviti oziroma vsaj zmanjšati. Če so vozli že prisotni, enkratni obisk ni dovolj, saj telo potrebuje nekaj časa, da se začne odzivati in da so vidni rezultati," pojasnjuje maser in svetuje, da vrat redno razgibavamo med delom za računalnikom, pri tem pa ne pozabimo na pravilno držo.

2. Terapija trigger point

Gre za masažo globokih tkiv, ki se od drugih terapij razlikuje po tem, da stimulira najbolj bolečo točko v mišici. Terapija je lahko nekoliko boleča, njen cilj pa je zmanjšati bolečino in normalizirati mehka tkiva.

3. Pilates

"Vadba pilatesa pripomore k večjemu zavedanju pravilne telesne drže in h krepitvi stabilizatorjev, mišic, ki pomagajo pri vzdrževanju pravilnega položaja hrbtenice. Z raztezanjem skrajšanih mišic in krepitvijo oslabljenih mišic pripomoremo tudi k povečanju mišičnega ravnovesja, kar posledično odpravlja bolečine v križu in vratu," pravi Noemi Rodriguez Prados, vaditeljica joge in pilatesa iz Šus Eurofitnessa.

4. V komoro za lebdenje

"Lebdenje na mišice deluje protibolečinsko, jih sprosti, zato v primeru vozlov priporočamo lebdenje v kombinacji z masažo," pravi vodja Timeless centra Santina Pajić. Lebdenje pa vas ne bo sprostilo le telesno, temveč bo spodbudilo tudi delovanje imunskega sistema in ublažilo stres. "Napetosti v vratu in križu so dostikrat posledica stresa, ki jih lebdenje uspešno odpravlja."

5. Terapija z udarnimi globinskimi valovi

"Nizkoenergijski udarni globinski valovi lahko zaradi svojega globinskega delovanja od tri do pet centimetrov globoko razbijajo kalcinacije, umirijo bolečinske receptorje in pospešujejo presnovo. S to terapijo odpravimo vzrok bolečine v njenem izvoru, torej delujemo neposredno na vozličke v mišicah, pomaga pa tudi pri kalcinacijah (nalaganje kalcija v tkivih, kjer ga ne bi smelo biti)," pojasnjuje fizioterapevtka Mira Skitek.

6. Plavajte

Ramenski obroč in vrat boste dobro razgibali tudi z rednim plavanjem, hrbtno ugodno vpliva tudi na bolečine v križu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.