Magazin > Lepota & telo
63 ogledov

Po teh žitaricah hrepeni vaše telo

Žurnal24 main
Hrana, ki so jo imeli redno na krožnikih naši predniki, se vrača "v modo“, kar je odlična novica za naše telo. Predstavljamo vam žita, ki so tako zdrava, da na vašem jedilniku ne smejo manjkati.

Ajda
Vsebuje ogromno bogatih hranil. Je bogat vir ogljikovih hidratov, vsebuje počasi prebavljivi škrob in je eden od najboljših virov beljakovin. V ajdi najdemo tudi antioksidant rutin, ki zdravi visok krvni tlak in zmanjšuje možnost za nastanek sladkorne bolezni in tudi revme.

Ječmen
Bogat vir mineralov: kalij, fosfor, magnezij, železo, cink, selen. Ta žitarica je še zlasti priljubljena pri športnikih, saj vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki zmanjšujejo raven holesterola.

Proso
Vsebuje veliko železa in magnezija in je lahko prebavljivo. Pozitivno vpliva tudi na razpoloženje, saj v njem najdemo tudi serotonin. Je tudi bogat vir beljakovin in antioksidantov.

Amarant ali ščir
Ime te žitarice v grščini pomeni "nesmrten“. Amarant ima veliko beljakovin, vlaknin in kalcija. Primeren je tudi za tiste, ki so občutljivi na gluten.

Oves
Spada med najbolj hranljive žitarice. Vsebuje beljakovine, vlaknine, ki blagodejno vplivajo na raven holesterola in prebavo, in kalcij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.