Magazin > Lepota & telo
760 ogledov

Pobarvajte majico

1/5
Na lep sončen dan se lotite barvanja in iz starih ustvarite nove majice.

Dolgočasne bele majice osvežite s pisanimi barvami in se poigrajte z nepredvidljivimi vzorci. Potrebujete vrečko z barvo, kuhinjsko sol, vodo, vrvice ali elastike in škarje.

Okoli 2 evra. V naših trgovinah s pripomočki za ustvarjanje so na izbiro barve dveh proizvajalcev. Marabu leicht & bunt za batik ponuja 26 različnih barv, barve Deka L pa 29. Dokupite lahko še fiksir. Cena je okoli dva evra.

Pripravite majice. Z vrvicami ali elastikami zvežite majico v različne vozle. Pazite, da bodo trdni, saj boste tako preprečili barvi, da bi prodrla do mest, kjer morajo ostati svetlejši vzorci.

Zamešajte barve. V vrelo vodo vmešajte barvo, ki jo lahko kupite v bolje založenih trgovinah s pripomočki za ustvarjanje. Mešajte toliko časa, da se barva povsem raztopi. Nato dodajte jedilno žlico kuhinjske soli na liter vode. Za 150 gramov tkanine potrebujete od tri do pet litrov vode.

Pobarvajte majico. Zdaj lahko svojo zvezano in prevezano majico položite v barvo, ki ste jo pripravili. Tkanino pustite v barvi vsaj 20 minut. Ko je majica obarvana, jo razvežite in dobro sperite z vodo.

Alternativa z varekino. Barvno majico lahko prav tako zvežete in jo namesto v barvo namočite v mešanico vode in varekine. Od razmerja med varekino in vodo ter časa namakanja je odvisna intenzivnost razbarvanja. Uporabite rokavice, da zaščitite roke.

Operite ročno
Oblačila, ki ste jih ročno pobarvali, vedno perite ločeno, da ne boste po nesreči obarvali še drugih oblačil. Perite jih ročno pri temperaturi največ 40 stopinj Celzija in uporabite blag pralni prašek; če boste pogosto prali, pa se bo barva najverjetneje začela spirati in bledeti. Pri barvanju lahko uporabite sredstvo za utrjevanje barv, ki bo poskrbelo za daljšo obstojnost. Fiksir raztopite v litru vrele vode, nato pa raztopini dodajte pet litrov hladne vode; za manj oblačil količino fiksirja in vode ustrezno zmanjšajte. Pobarvano tkanino za 15 minut namočite v pripravljeno raztopino. Med postopkom utrjevanja tkanino ves čas mešajte, na koncu pa jo rahlo ožemite in posušite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.