Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Podrti zdravstveni miti

Hrana je eliksir mladosti. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Nič nam ne more pomagati omiliti tegobe pijanskega mačka, trdita ameriška zdravnika Rachel Vreeman in Aaron Carroll z univerze v Indiani. V članku pa zdravnika ovržeta še pet razširjenih mitov.
Nič ne pomaga proti mačku
Ne obstaja nikakršen znanstveni dokaz, da bi karkoli (banane, aspirin ali voda) pomagalo pri zdravljenju mačka – razen zmerno pitje, opozarjata v članku, objavljenem v časopisu British Medical Journal.

Kapa ni odločilna
Kape niso odločilne pri zadrževanju toplote v telesu. Toplota se izgublja proporcionalno skozi celo telo, ne pa do 45 odstotkov skozi glavo, kot trdi mit.
 
Ni važno, kdaj jeste
Če jemo ob pozni uri, se ne redimo. Ni dokazov, da bi  telo manj skurilo čez  noč. Pomembno je, koliko kalorij pojemo čez cel dan, ne pa kdaj jih pojemo.

Sladkor ne vpliva na hiperaktivnost otrok
Gre za vnaprejšnje predstave staršev, da sladke jedi in pijače vplivajo na nemirnost njihovih otrok – zato potrditve iščejo v resničnosti.

Samomori niso pogostejši med prazniki
Čeprav je to težko obdobje za nekatere ljudi, ni znanstvenega dokaza, da se takrat poveča število samomorov. Najpogostejši so namreč v toplih mesecih.

Božična zvezda ni strupena
Ni dokazov, da bi bila rastlina božična zvezda strupena, niti ob zaužitju. Več o tem si preberite tukaj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.