Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Poletne nevarnosti za lase

Lesk las je odvisen tudi od pravilnega sušenja. Skrivnost naših babic so bile la Žurnal24 main
Sonce, sol in klor. To je trojica, ki najbolj ogroža zdravje vaših las.

"Najpomembneje je, da si po plavanju v bazenu ali morju lase sproti umivamo, da z njih izperemo sol in klor," pravi frizer Matjaž Šiška iz salona Mič Styling. Neupoštevanje tega napotka je po njegovem mnenju najpogostejša napaka, zaradi katere so lasje po dopustu razcepljeni, razbarvani in slamnati na otip. Kako jih še obvarovati?

Pokrijte se
Najboljša zaščita las pred soncem je klobuk ali katero drugo pokrivalo, ki bo obenem varovalo vaš obraz pred opeklinami in prezgodnjim staranjem. Priporočljivo je tudi speti lase v čop ali figo (toda brez zategovanja), saj jih boste tako dodatno zavarovali pred neposrednim stikom s soncem, morsko vodo in vetrom.

Nazaj k naravi

  • Poskušajte se izogibati sušilnikom za lase, ki so precej agresivni in dodatno presušijo lase, ter raje pustite, da se naravno posušijo na zraku.
  • Pri kozmetiki za lase, kot so šamponi, balzami, laki, geli in barve, poskušajte izbrati čim naravnejše izdelke, po možnosti iz ekoloških sestavin.
  • Umetno kodranje in ravnanje las si raje omislite po dopustu.


Zunaj in znotraj
Enkrat na teden privoščite lasem hranilno in vlažilno masko, ki jo lahko pripravite tudi sami, predvsem pa ne pozabite, da za lase skrbite tudi z izbrano prehrano. Poleti je pomembno piti dovolj nesladkanih, brezalkoholnih in brezkofeinskih pijač (odlični so sveže iztisnjeni sokovi) ter jesti lahko hrano, ki vsebuje dosti zelenjave, sadja in žitaric.

Barvanje po dopustu
"Barvanje je priporočljivo po dopustu in ne tik pred njim, saj je las zaradi barvanja
 bolj odprt in dovzetnejši za poškodbe zaradi soli in sonca. Obenem se barva v morski vodi in bazenih, sploh pa v povezavi z močnim soncem, hitro izpere," poudarja Šiška. Seveda je treba tudi konice sproti striči, saj so te najranljivejše.

Nova zaščita za lase. Po novejši raziskavi podjetja Dow Personal Care bi lahko cinkov oksid zelo varoval pred škodljivimi učinki ultravijoličnih žarkov – predvsem kot sestavina v lasni kozmetiki.

Dobre za lase in želodec
Hiter in preprost recept za hranljivo masko je, da zmešate banano, jajce, četrtino skodelice medu, tri jedilne žlice mleka in pet jedilnih žlic olivnega olja. Z masko zmasirajte lasišče in jo pustite delovati 15 minut, nato jo temeljito izperite. Masko za poškodovane lase pripravite iz 10 gramov rožmarinovih listov, 10 gramov posušenih cvetov kamilic in decilitra kokosovega olja, ki jih skupaj segrevate pol ure. Pustite stati en teden, nato precedite. Nanesite za pol ure.

Izogibajte se peroksidu
Ker je na lasišču ogromno por, ki po krvnem obtoku v nekaj minutah ponesejo kemikalije po vsem telesu, predvsem do sečnega mehurja, je pri izbiri barv za lase priporočljivo biti pozoren. Najboljši so izdelki iz naravnih sestavin z ustreznimi certifikati, brez sintetičnih barvil, dišav in konzervansov, pa tudi brez peroksida in amonijaka. Brez težav jih najdete tudi pri nas.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.