Magazin > Lepota & telo
1 ogledov

Pomaga dober spanec

Močan glavobol vas lahko popolnoma ohromi in vam zagreni dan. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Kar 80 odstotkov odraslih med 18. in 65. letom v Evropi trpi zaradi glavobola, redne migrene pa ima približno četrtina Evropejcev, je pokazala raziskava, ki jo je izvedla Svetovna zdravstvena organizacija.

Najpogostejši tenzijski
"Tenzijski glavobol, ki nastane zaradi sprememb v tonusu žil mišic glave, se pri ljudeh pojavlja najpogosteje, saj predstavlja skoraj 90 odstotkov vseh glavobolov," pove zdravnik Matej Valentinčič in dodaja, da so vzroki tenzijskega glavobola različni, najpogosteje pa ga povzročajo pomanjkanje spanja, lakota, preobremenjenost oči, tobak in nekatere vrste hrane.

Če vas zaboli glava, glavobol torej najprej poskusite pregnati s spanjem in zdravim življenjem.

Pomembne zdrave navade
Na srečo danes poznamo učinkovite metode zdravljenja tenzijskega glavobola, saj je pogosto potrebno le ravnovesje med spodbujanjem zdravih navad (pomembno je predvsem dovolj spanja) in ustrezno uporabo zdravil za lajšanje glavobola. Kljub visokemu številu tistih, ki trpijo za glavoboli, število obiskov zdravnika ostaja nizko, saj zaradi glavobola zdravniško pomoč poišče le 20 odstotkov ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.