Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Pomembno je le število kozarčkov

Z alkoholom ravnajte pametno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Varni načini pitja so le miti.

"Pri pitju alkohola je pomembna le količina, ki jo vnesemo v telo, vse, kar govori drugače, pa je le mit," pravi zdravnik Marko Kolšek, vodja projekta Sporočilo v steklenici, katerega cilj je zmanjševanje rabe alkohola in njenih škodljivih posledic med prebivalci Slovenije.

Ženske največ merico na dan
Poleg količine na absorpcijo alkohola vplivata teža in genska zasnova človeka, a na to se ne zanašajte in se raje držite omejitev, ki vam jih svetujejo strokovnjaki. Poleg popolne abstinence je malo tvegano le pitje, ki nima daljnosežnih posledic za zdravje. Za odrasle zdrave ženske to pomeni ne več kot eno merico na dan in ne več kot tri merice ob posebni priložnosti, za odrasle zdrave moške pa ne več kot dve merici na dan in ne več kot šest meric ob posebni priložnosti.

Standardna merica alkohola je približno deset gramov čistega alkohola, kar pomeni deciliter vina ali šilce (0,3 dcl) žganja ali pol steklenice piva (2,5 dcl) ali 2,5 dcl mošta.

Alkohol hitro prinese težave
Pitje alkohola postane škodljivo takoj, ko prinaša negativne posledice – telesne, duševne, finančne ali/in družabne narave. "To lahko pomeni tudi, da so vas policisti oglobili zaradi vožnje v vinjenem stanju," pove Kolšek. Ob tem je pomembno poudariti tudi, da je pitje alkohola nezdružljivo z vožnjo avtomobila. Pokličite taksi ali v družbi določite nekoga, ki bo ostal trezen in vas varno odpeljal domov. Več priporočil in napotkov o zmanjševanju škode zaradi pitja alkohola lahko najdete na spletni strani www.nalijem.si.

Na zabavi začnite z brezalkoholno pijačo
Pravila. Če se na zabavi ne morete ali nočete izogniti alkoholu, vsaj pijte pametno. Poskusite se držati pravil, ki jih svetujejo strokovnjaki spletne strani www.nalijem.si.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.