Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Popotniki, čas je za cepljenje

popotnika Shutterstock
Če pogosto potujete, se zavarujte s hepatitisom A in B.

"Posamezniki potujejo vse leto, še zlasti mladi, ki se morajo zavedati, da se na poti lahko srečajo z različnimi okužbami, predvsem z virusi hepatitisa, ki danes še vedno veljajo za najpogostejše med popotniki in pred katerim se lahko pravočasno zavarujemo s cepljenjem," je ob Dnevu zdravja, ki je pred kratkim potekal v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani, opozorila zdravnica družinske medicine Mojca Miholič.

Mladi premalo ozaveščeni

Razlog za to, da se le malo mladih cepi proti tem okužbam, je po mnenju strokovnjakov v premajhni ozaveščenosti. "Pogosto opažam, da posamezniki premalo poznajo nekatere okužbe in se ne zavedajo, kako resne zdravstvene težave lahko povzročijo," svoje izkušnje na tem področju opisuje direktorica Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, specialistka ginekologije in porodništva Irena Kirar Fazarinc.

Cepljenje proti virusom hepatitisa A in B je samoplačniško, možno je ločeno ali kombinirano cepljenje proti obema virusoma hkrati. Cene se gibljejo okrog 30 evrov na odmerek za hepatitis A (potrebujete dva odmerka) in deset več za hepatitis B (potrebujete tri odmerke).

Komentarjev 1
  • erikkk 14:59 15.december 2013.

    Premajhni ozaveščenosti ? halooo ??Mislim da so mladi in ljudje na splošno zelo ozaveščeni glede cepljenja in tudi cepiv.Hmmm ... ljudje so enostavno izgubili zaupanje v cepiva posebej zaradi dogodkov v zadnjih dveh-treh letih ... to zaupanje ...prikaži več je za zmeraj zapravljeno ...