Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Posledice, če vztrajate v slabem zakonu

Moški Shutterstock
Posledice slabega zakona so lahko katastrofalne, potrjujejo ameriški strokovnjaki.

Slab zakon ne vpliva le na razpoloženje, ampak tudi na zdravje, opozarjajo ameriški raziskovalci z Univerze Michingan State. Razlagajo, da je zakon ena od najpomembnejših vezi, ki mora biti kvalitetna, saj so v nasprotnem primeru posledice lahko katastrofalne, piše Daily Mail.

Slab zakon naj bi v prvi vrsti spodbujal stres, kar se v začetku kaže kot slabo psihično počutje, nato pa ta deluje tudi na fizično zdravje. Ljudje, ki v slabem zakonu vztrajajo, naj bi imeli več možnosti za razvoj depresije in anksioznosti, za povišan krvni pritisk in za razvoj bolezni srca, vse to pa lahko pripelje tudi do prezgodnje smrti.

Raziskovalci razlagajo, da do tega pride zaradi slabih navad, kot so kajenje, uživanje alkohola in nespečnost, ki pogosto pri tistih, ki v zakonu trpijo, postanejo del vsakdana.

S tem, kako velik vpliv imata zakon ali partnerska zveza na počutje in zdravje, se je ukvarjalo že več raziskav. Ena od njih, ki so jo naredili na Univerzi v Utahu, je pokazala, da se pri tistih, ki mislijo, da njihov odnos ni dober in da jih partner ne podpira popolnoma, hitreje razvijejo bolezni srca, spet druga pa je pokazala, da imajo moški, ki so v srečni zvezi, bolj zdrave kosti v primerjavi s tistimi, ki so samski ali ločeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.